Szybkie, dwukolorowe ciasto z truskawkami (bez użycia miksera)


Pomysł na pyszne i szybkie nie tylko weekendowe ciacho z owocami.

Sprawdzony przepis na prosty i szybki w wykonaniu placek. Ciasto nie wymaga użycia miksera. Składniki zagniatamy, ciasto wykładamy partiami na blachę. Do tego owoce - mniam.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao
dodatkowo:
  • 40 dag truskawek
  • szczypta soli
szklanka = 250 ml
wymiary formy: 24x29 cm




Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę z odrobiną soli, dodajemy jajka, jogurt, proszek do pieczenia, cukier, olej. Wszystkie składniki ciasta zarabiamy dłonią (wyrabiamy dość energicznymi ruchami, ciasto wyrabia się bardzo szybko, można podsypać odrobinę mąki jeśli bardzo klei się do rąk).




Ciasto dzielimy na 3 części (1 większa i 2 mniejsze). Większą częścią ciasta wykładamy formę do pieczenia (ja zrobiłam to ręcznie, ciasto można też rozwałkować, forma powinna być wyłożona papierem do pieczenia). Pozostałe dwie mniejsze części ciasta odkładamy - jedną pozostawiamy do posypania wierzchu ciasta, do drugiej dodajemy kakao i ponownie wyrabiamy do połączenia się składników.





Na jasne ciasto, którym wyłożona została forma, kładziemy ciasto kakaowe (ciasto ciemne rwiemy po kawałeczku i układamy w odstępach na ciasto jasne). Następnie wykładamy na to truskawki (przekrojone na pół). Wierzch ciasta wykładamy jasnym ciastem (ciasto rwiemy po kawałeczku i wykładamy na owoce). Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C - nasz piekł się ok. 50 min (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche).






Placek po upieczeniu.





Ciasto nie jest zbyt słodkie - wierzch można posypać cukrem pudrem.


Życzymy smacznego !!!