Rabarbarek z przepisu babci


Sprawdzony przepis naszej babci na pyszny rabarbarek.


Taki rabarbarek, bo tak go nazywamy, często piecze nasza babcia, gdy nadchodzi sezon na rabarbar. Dla nas jedno z najlepszych ciast - pyszne w swej prostocie. Placek jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Dzielimy się przepisem.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru + 1 kopiasta łyżka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 400 g rabarbaru

Foremka: tortownica 24 cm



Wykonanie:
Z rabarbaru usuwamy włókna, kroimy go na mniejsze kawałki i zasypujemy 1 kopiastą łyżką cukru (powstały sok odlewamy). Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukry i dalej ubijamy. Potem dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy kawałki rabarbaru. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 st. C .






Nasz placek piekł się ok. 40 minut (do suchego patyczka).




Gotowy placek:



Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Życzymy smacznego !!!



1 komentarz:

  1. Takie proste i łatwe w wykonaniu ciasta są najlepsze. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń