Śledzik pod pierzynką


Prosty przepis na pyszną warstwową sałatkę, która sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na co dzień.

Ta sałatka w naszej rodzinie to klasyk 😉. Często gości u nas podczas uroczystości rodzinnych. To też u nas jedna z obowiązkowych potraw świątecznych - moja mama przygotowuje ją co roku na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki:
  • ok. 400 g płatów śledziowych marynowanych w occie lub oleju
  • 2 cebule czerwone (mogą być białe)
  • 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3 ugotowane marchewki
  • 1 puszka groszku konserwowego (ok. 400g)
  • ok. 4 łyżki majonezu
  • ok. 4 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie:

Ziemniaki w mundurkach i marchewkę gotujemy (u mnie na al dente), studzimy i obieramy ze skórki. Sałatkę układamy warstwami. Na dnie salaterki układamy śledzie pokrojone w kostkę. Na nie wykładamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Na cebulkę - pokrojone w kostkę ziemniaki, a następnie marchewkę. Na marchewkę kładziemy groszek odsączony z zalewy. Jeśli chcecie poszczególne warstwy można dodatkowo posolić (ja już tego nie robię). Na koniec przygotowujemy sos: śmietanę, majonez i przyprawy mieszamy, a następnie wylewamy na sałatkę. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na co najmniej 1h do lodówki.




Sałatka gotowa:




Życzymy smacznego!



1 komentarz:

  1. Moja ulubiona sałatka śledziowa, ale się pięknie prezentuje....

    OdpowiedzUsuń