Schab pieczony z przepisu babci Oli


Tak przygotowane mięso smakuje znakomicie zarówno na obiad, jak i podane na zimno do pieczywa. Jest zdecydowanie lepsze od wędliny zakupionej w sklepie.

Ostatnio na niedzielny obiad babcia przygotowała nasz ulubiony schab. Dzielimy się więc przepisem. 


Składniki:
  • ok. 1,5 kg schabu
  • 2 małe lub 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: majeranek, pieprz mielony, papryka słodka, sól, liść laurowy, ziele angielskie



Wykonanie:
Do miseczki wlewamy olej i dodajemy do niego majeranek, paprykę, pieprz, sól oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy schab i wkładamy go do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Następnie obkładamy go pokrojoną w krążki cebulą oraz czosnkiem. Wsypujemy również ziele angielskie oraz liść laurowy. Brytfankę przykrywamy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso podlewamy wodą, zakrywamy i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C. przez ok. 1,5 - 2 godz. (15 minut przed końcem pieczenia schab odkrywamy, aby się zarumienił).

Gotowy schab po upieczeniu:





Upieczone mięso nam najlepiej smakuje z zapiekaną kapustą i z ziemniakami. Powstały sos musztardowy jest doskonały do polania schabu.




Życzymy smacznego!!!



2 komentarze: