Mój niezawodny sernik


Mój ulubiony sernik na kakaowym spodzie. Ten przepis jest u mnie od wielu lat. Bardzo często go piekę i nie zdarzyło się by nie wyszedł.

Łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny i co najważniejsze zawsze się udaje i pięknie wygląda. Ten sernik przywołuje u mnie wspomnienia domu rodzinnego, więc obowiązkowo piekę go co roku na święta, ale i nie tylko - rodzina bardzo go lubi. 



Składniki:
kruche ciasto:
  • 200 g masła (twardego)
  • 5 żółtek (białka odkładamy do masy serowej)
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu (może być dobrej jakości ser z wiaderka)
  • 2 jajka + 5 białek
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń

Wymiary formy: 23 cm x 35 cm.




Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, kakao, cukry. Wszystko mieszamy.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Składniki siekamy nożem. Po chwili dodajemy żółtka i śmietanę - składniki jeszcze chwile siekamy, a następnie zagniatamy (dłonią) na gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, dzielimy ją na 2 części (jedna część może być trochę większa). Mniejszą kulę odkładamy do zamrażalnika, drugą większą częścią wykładamy spód formy (ugniatamy palcami na równy placek, ciasto można podziurkować widelcem). U mnie forma wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia.

 



Masa serowa: Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym aż będzie białe i puszyste.Następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Wciąż ubijając dodajemy sukcesywnie zmielony twaróg. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy do połączenia.
Białka (które pozostały z ciasta kruchego) ubijamy w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej - należy je delikatnie wmieszać (najlepiej łyżką).


Brzoskwinie: odsączamy z zalewy, wycieramy ręcznikiem papierem i kroimy na mniejsze kawałki.



Złożenie ciasta: Na ciasto kruche (którym wyłożona jest już blacha) wykładamy masę serową. Na masę serową przekładamy brzoskwinie. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta (tą z zamrażalnika). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy z obcją góra-dół bez termoobiegu. Mój sernik piekł się ok. 1h. Po upieczeniu sernik pozostawiam jeszcze na jakiś czas w ciepłym, wyłączonym piekarniku, drzwiczki otwieram. W blaszce pozostawiam aż sernik wystygnie.




Sernik po rozkrojeniu.





Życzymy smacznego!


24 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, smacznego i pozdrawiam 🙂.

      Usuń
  2. A co jeśli piekarnik ma tylko opcję z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę obniżyć trochę temperaturę pieczenia. Pozdrawiam 🙂.

      Usuń
    2. Dziekuje, pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych Świąt Wielkanocnych

      Usuń
    3. Proszę, wszystkiego dobrego, zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych.

      Usuń
  3. W jakiej temperaturze możne stać po zrobieniu?Musi być w lodówce

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo może ten sernik być przechowywany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w chłodnej spiżarce zawsze stoi kilka dni 🙂.

      Usuń
  5. W jakiej blaszce jest to robione ciasto

    OdpowiedzUsuń
  6. W przepisie jest napisane do masy serowej dodać cukier wanilinowy a czemu w składnikach nie jest wspomniane o tym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Umknęło mi 😉. Już poprawiam, pozdrawiam 🤗.

      Usuń
  7. Czy zamiast masła można dać margarynę?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile to okolo gram 3 szklanki mąki ?

    OdpowiedzUsuń
  9. 3 szkl.jajiej pojemności ??

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry.Czy spód ciasta najbardziej pieczemy czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie podpiekam, od razu na surowy spód wykładam masę serową.

      Usuń
  11. Zrobiłam i jest pyszny polecam go

    OdpowiedzUsuń