Mój niezawodny sernik


Mój ulubiony sernik na kakaowym spodzie. Ten przepis jest u mnie od wielu lat. Bardzo często go piekę i nie zdarzyło się by nie wyszedł.

Łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny i co najważniejsze zawsze się udaje i pięknie wygląda. Ten sernik przywołuje u mnie wspomnienia domu rodzinnego, więc obowiązkowo piekę go co roku na święta, ale i nie tylko - rodzina bardzo go lubi. 



Składniki:
kruche ciasto:
  • 200 g masła (twardego)
  • 5 żółtek (białka odkładamy do masy serowej)
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu (może być dobrej jakości ser z wiaderka)
  • 2 jajka + 5 białek
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 1 budyń waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń

Wymiary formy: 23 cm x 35 cm.




Przygotowanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, kakao, cukry. Wszystko mieszamy.
Dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Składniki siekamy nożem. Po chwili dodajemy żółtka i śmietanę - składniki jeszcze chwile siekamy, a następnie zagniatamy (dłonią) na gładkie, jednolite ciasto. Formułujemy kulę, dzielimy ją na 2 części (jedna część może być trochę większa). Mniejszą kulę odkładamy do zamrażalnika, drugą większą częścią wykładamy spód formy (ugniatamy palcami na równy placek, ciasto można podziurkować widelcem). U mnie forma wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia.

 



Masa serowa: Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym aż będzie białe i puszyste.Następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Wciąż ubijając dodajemy sukcesywnie zmielony twaróg. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy i miksujemy do połączenia.
Białka (które pozostały z ciasta kruchego) ubijamy w oddzielnej misce na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej - należy je delikatnie wmieszać (najlepiej łyżką).


Brzoskwinie: odsączamy z zalewy, wycieramy ręcznikiem papierem i kroimy na mniejsze kawałki.



Złożenie ciasta: Na ciasto kruche (którym wyłożona jest już blacha) wykładamy masę serową. Na masę serową przekładamy brzoskwinie. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta (tą z zamrażalnika). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy z obcją góra-dół bez termoobiegu. Mój sernik piekł się ok. 1h. Po upieczeniu sernik pozostawiam jeszcze na jakiś czas w ciepłym, wyłączonym piekarniku, drzwiczki otwieram. W blaszce pozostawiam aż sernik wystygnie.




Sernik po rozkrojeniu.





Życzymy smacznego!


35 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, smacznego i pozdrawiam 🙂.

      Usuń
  2. A co jeśli piekarnik ma tylko opcję z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę obniżyć trochę temperaturę pieczenia. Pozdrawiam 🙂.

      Usuń
    2. Dziekuje, pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowych Świąt Wielkanocnych

      Usuń
    3. Proszę, wszystkiego dobrego, zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych.

      Usuń
  3. W jakiej temperaturze możne stać po zrobieniu?Musi być w lodówce

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo może ten sernik być przechowywany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w chłodnej spiżarce zawsze stoi kilka dni 🙂.

      Usuń
  5. W jakiej blaszce jest to robione ciasto

    OdpowiedzUsuń
  6. W przepisie jest napisane do masy serowej dodać cukier wanilinowy a czemu w składnikach nie jest wspomniane o tym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Umknęło mi 😉. Już poprawiam, pozdrawiam 🤗.

      Usuń
  7. Czy zamiast masła można dać margarynę?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile to okolo gram 3 szklanki mąki ?

    OdpowiedzUsuń
  9. 3 szkl.jajiej pojemności ??

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry.Czy spód ciasta najbardziej pieczemy czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie podpiekam, od razu na surowy spód wykładam masę serową.

      Usuń
  11. Zrobiłam i jest pyszny polecam go

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Czy można składniki na ciasto wyrobić w robocie z hakami?

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam go 😊jest przepyszny 😊 polecam 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy można wyrobić ciasto hakami? Jeśli tak, to czy masło ma być wtedy miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest ciasto kruche, przygotowuję je zawsze ręcznie, szybko się je zagniata. Nie robiłam nigdy w maszynie. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Rozumiem. A budyń ma być z cukrem czy bez?

      Usuń
    3. Obojętne, jak Pani woli 😉. Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  15. Ciasto jest mega przepyszne 😋😋😋polecam👍

    OdpowiedzUsuń
  16. Ilu procentowa śmietana ukwaszona?

    OdpowiedzUsuń