Kociołek pełen pyszności


Taki obiad to uwielbiamy😊. Sporo warzyw i mięsne kuleczki. Z przepisu wychodzi duża porcja, więc nam wystarcza na co najmniej 2 dni😋😊.

Polecam również jako ciepły posiłek na wszelkich imprezach i domówkach - taki "kociołek" przyciąga oko i cieszy podniebienie 😉😋.



Składniki:
  • ok. 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250g pieczarek
  • ok. 5 średniej wielkości ogórków korniszonów
  • pomidory krojone w puszce (bez skórki)
  • ok. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku,
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej, masło do smażenia



Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy łyżeczkę soli, trochę pieprzu, słodką paprykę w proszku, czosnek (przeciśnięty przez praskę). Wbijamy jajko oraz dodajemy bułkę tartą. Całość wyrabiamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączą i formułujemy kuleczki (mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego). Kuleczki obtaczamy w mące i podsmażamy do zarumienienia na dobrze rozgrzanym oleju (najlepiej aby patelnia była duża, by wszystkie kolejne składniki się zmieściły). Kuleczki zdejmujemy z patelni.




Na tę samą patelnię dodajemy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, chwilę smażymy, a następnie dorzucamy cukinię pokrojoną w grube pół plastry. Wszystko mieszamy i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut (tak by warzywa trochę zmiękły). Następnie dodajemy szklankę wody, wrzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze ok 10 minut (po tym czasie warzywa powinny być już miękkie). Dolewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy i ogórki pokrojone w plastry. Wrzucamy też mięsne kuleczki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy jeszcze przez chwilkę, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.





Gotowe. Takie danie super smakuje ze świeżym pieczywem. Moi domownicy uwielbiają też z makaronem.



Życzymy smacznego!



7 komentarzy:

  1. Przepyszne danie , podałam z ryżem . Miałam na dwa dni. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Korniszony to ogórki konserwowe z octem ? Czy ogórki kiszone z zalewa z soli? Tak roznie jest to opisane w przepisach , Dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie bardzo dobre .Robię je często i podaję z ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jezeli to smakuje tak jak wygląda to bomba

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko super. Ale ja bym cebuli na maśle nie podsmazala

    OdpowiedzUsuń