Wielkanocna sałatka


Sałatka inna niż wszystkie. Zrób tę sałatkę, a zobaczysz jak szybko zniknie. Gotowa w 15 min. Piękna ozdoba stołu i smaczne składniki.

Bardzo często robię ją w okresie wiosennym i na święta. Pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu.



Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 3-4 rzodkiewki
  • pół ogórka
  • 100 g kiełków rzodkiewki
  • szczypiorek
  • ok. 10 dag twarogu + odrobina jogurtu naturalnego
sos:
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Ogórka obieramy i kroimy w półplasterki. Pomidorki kroimy na pół, a rzodkiweki w ćwiartki. Kiełki płuczemy zimną wodą i osuszamy. Robimy kulki twarogowe: ser łączymy z odrobiną jogurtu, solą i pieprzem do smaku, a następnie robimy małe kuleczki.





Na dużym talerzu rozkładamy kiełki, ogórka i rzodkiewki. Dokładamy jajka, pomidorki oraz serowe kuleczki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem.





Składniki na sos mieszamy. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. 


Życzymy smacznego!