Przysmak każdej imprezy


Pyszne połączenie. Tą sałatkę przygotowuję od dawna i zawsze wzbudza zachwyt gości.

Bardzo smaczna imprezowa sałatka. Prosta i szybka w przygotowaniu. Idealna na każdą domówkę, święta, wszelkie okazje lub gdy po prostu mamy apetyt na śledzie. Bardzo polecam.

Składniki:
  • 4 filety śledziowe solone (mogą być także a’la matias)
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • mały słoiczek grzybków marynowanych
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 szczypty cukru



Przygotowanie:
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, aby wypłukać je z nadmiaru soli (czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie). Następnie śledzie odsączamy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Śledzie kroimy w paski.
Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Ogórki i grzyby odsączamy z zalewy i również kroimy w kosteczkę.




Całość przekładamy do miseczki. Dodajemy majonez i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły (można wstawić na całą noc).




Gotowe.



Życzymy smacznego!


2 komentarze: