Śledzie pomidorowe z przepisu mamy


Te śledzie wymiatają - przygotowane w ten sposób są naprawdę bardzo smaczne!

W moim domu śledzik zawsze cieszył się wielkim uznaniem. Ten przepis jest jednym z naszych ulubionych (i naszych gości też😉😋). Śledzie przygotowane w ten sposób bardzo smakują moim bliskim więc często pojawiają się u nas na rodzinnych spotkaniach, przy świątecznym stole lub po prostu tak bez okazji. Polecam spróbować.



Składniki:
  • ok. 4 wymoczone filety (u mnie filety śledziowe solone)
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek ketchupu (u mnie ketchup łagodny)
  • płaska łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • 1-2 łyżki octu winnego




Przygotowanie:
Śledzie kroimy na kawałki. Dodajemy do nich: przepłukaną i odsączoną fasolę oraz pokrojone w drobną kostkę szalotki, ogórki kiszone i jajka. Dodajemy także przecier pomidorowy, ketchup, cukier i olej. Całość doprawiamy do smaku pieprzem oraz octem winnym.





Tak przygotowane śledzie przekładam do słoików i odstawiam na noc do lodówki do „przegryzienia się”.






Gotowe! Życzymy smacznego!