Gorący kociołek


Proste, pyszne i sycące danie jednogarnkowe na jesienne i zimowe chłody. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje.

Potrzeba naprawdę niewiele czasu i energii, by zrobić pełen gar, który pożywi całą rodzinę albo wystarczy nawet na kilka dni 😉. Takie jest właśnie to danie, a przechowywane w lodówce, wręcz zyskuje na smaku, „przegryza się” 😉. Polecam - pychota 😊.



Składniki:
  • 3 papryki (najlepiej różnokolorowe, żółta, czerwona, zielona)
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (można dać więcej lub świeże pomidory)
  • 40 dag kiełbasy (można pominąć, w wersji warzywnej też jest pyszne)
  • ok. 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki sosu sojowego lub do smaku
  • przyprawy: 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, pieprz czarny świeżo mielony, 3-4 liście laurowe, sól do smaku, cukier
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: natka pietruszki do posypania dania



Przygotowanie:
Papryki kroimy w kostkę, cukinię w półplastry, pieczarki w plastry, cebulę w pióra, marchew ścieramy na grubych oczkach tarki, a czosnek przeciskamy prze praskę. Fasolę odsączamy z zalewy z puszki na sitku i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Kiełbasę kroimy w półplastry.

W dużym garze, na dobrze rozgrzany olej, wrzucamy cebulę i liście laurowe, chwilę smażymy. Dorzucamy kiełbasę, smażymy. Następnie dokładamy papryki, mieszamy całość i smażymy. Po chwili wrzucamamy cukinię, chwilkę smażymy mieszając.




Następnie dokładamy pieczarki, startą na tarce marchew i czosnek, smażymy ok. 6 minut stale mieszając. Dodajemy przyprawy: 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki wędzonej papryki (można dodać również paprykę ostrą), 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, pieprz czarny świeżo mielony, cukier, sos sojowy - całość mieszamy. Dokładamy także fasolę, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Całość dokładanie mieszamy. Dusimy przez chwilę, a następnie zmniejszamy moc palnika i już pod przykryciem dusimy do preferowanej miękkości warzyw. Na koniec w razie koneczności dosalamy.


Gotowe. 
 



Danie podajemy ze świeżym chlebem lub z ugotowaną kaszą. Można także posypać posiekaną natką pietruszki.


Życzymy smacznego!