Najlepsze ogórki kanapkowe


Ogórki wychodzą fajnie chrupkie i są tak pyszne że przeważnie znikają jeszcze przed zimą. 

Zdecydowanie jeden z moich ulubionych sposobów na przetwory z ogórków. Szybki, niewymagajacy przepis. Dla mnie właśnie ta receptura na ogórki konserowowe z curry jest najlepsza.Według domowników i znajomych to najlepsze na świecie ogórki kanapkowe.




Składniki:
  • ogórki
  • łodygi zielonego selera
  • ziarna gorczycy
  • cebula
zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 25 dag cukru kryształu
  • 1/2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy curry



Przygotowanie:
Ogórki oczyszczamy, obieramy i przekrawamy wzdłuż (większe na 4 części). Na dno każdego słoika wkładamy kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy, oraz plasterek obranej cebuli. Słoiki napełniamy ogórkami.


Z podanych składników przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki w słoikach. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 3 min.

Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego!