Zdecydowanie jeden z moich ulubionych sposobów na przetwory z ogórków. Szybki, niewymagajacy przepis. Dla mnie właśnie ta receptura na ogórki konserowowe z curry jest najlepsza.Według domowników i znajomych to najlepsze na świecie ogórki kanapkowe.
Składniki:
- ogórki
- łodygi zielonego selera
- ziarna gorczycy
- cebula
- 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 25 dag cukru kryształu
- 1/2 łyżki soli
- 2 łyżeczki przyprawy curry
Przygotowanie:
Ogórki oczyszczamy, obieramy i przekrawamy wzdłuż (większe na 4 części). Na dno każdego słoika wkładamy kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy, oraz plasterek obranej cebuli. Słoiki napełniamy ogórkami.
Z podanych składników przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i gorącą zalewamy ogórki w słoikach. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 3 min.
Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego!