Co roku robię ich większą ilość - bo wiem, że bliscy bardzą je lubią i właśnie te ogórki znikają najszybciej.
Składniki (na ok. 8 słoików po 0,6 l):
- ok. 3 kg ogórków gruntowych
- 1 l wody
- 300 g ketchupu - można pomieszać łagodny z pikantnym
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki octu
- 2 łyżki soli
- 3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obcinamy końcówki, obieramy ze skórki i kroimy w słupki.
Przygotowujemy zalewę: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ketchup, cukier, ocet, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny. Wszystko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Ogórki układamy ciasno jeden przy drugim w wyparzonych słoikach. Zalewamy je zimną zalewą ketchupową. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5 min na wolnym ogniu od zagotowania się wody.
Gotowe!
Smacznego!