Chrupkie ogórki ketchupowe


Te ogórki znikają u mnie najszybciej pośród ogórkowych przetworów.

Co roku robię ich większą ilość - bo wiem, że bliscy bardzą je lubią i właśnie te ogórki znikają najszybciej. 




Składniki (na ok. 8 słoików po 0,6 l):
  • ok. 3 kg ogórków gruntowych
  • 1 l wody
  • 300 g ketchupu - można pomieszać łagodny z pikantnym
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego




Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obcinamy końcówki, obieramy ze skórki i kroimy w słupki.
Przygotowujemy zalewę: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ketchup, cukier, ocet, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny. Wszystko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Ogórki układamy ciasno jeden przy drugim w wyparzonych słoikach. Zalewamy je zimną zalewą ketchupową. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 5 min na wolnym ogniu od zagotowania się wody.




Gotowe!




Smacznego!