Receptura na chrupkie korniszony


Poniżej stary, wypraktykowany w naszej rodzinie od lat przepis na świetną zalewę do korniszonów oraz sposób, co zrobić, by korniszony zachowały swą chrupkość.

Moja teściowa zdradziła mi "stary" sposób na ogórki z octem, aby zbytnio nie zmiękły, a były twarde i chrupkie. Dzielę się więc przepisem i sposobem postępowania, wypróbujcie i Wy.




Składniki:
zalewa:
  • 7 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • małe ogórki
  • marchewka
  • koper
  • cebula
  • ziarna gorczycy
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe




Przygotowanie:
Ogórki oczyszczamy, układamy w słoikach. Do każdego słoika doddajemy łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren gorczycy, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki (marchewkę można chwileczkę podgotować, to nie będzie taka twarda).
Przed zalaniem ogórków zalewą warto jednak najpierw przelać je wrzącą wodą. Np. wlewamy wrzątek do pierwszego słoika z ogórkami, przelewamy tą samą wodą ogórki z 1 słoika do 2 słoika i potem do 3 słoika. Następnie wylewamy do zlewu bo woda jest już przestygnięta. Potem znów wrzątek do następnego słoika itd. - jest to stary sposób gospodyń. Ogórki z octem tak nie miękną i są twardsze.

Przygotowujemy zalewę z podanych składników. Zagotowujemy i gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki szczelnie zakręcamy i gotujemy - od zagotowania mają mrugać od 3 do 5 min większe, nie dłużej.





Ogórki w ogrodzie pięknie rosną więc pierwsza partia chrupiących korniszonów u mnie jest już gotowa. Polecam!