Łagodne i chrupiące ogórki konserwowe


Te ogórki wychodzą niezwykle łagodne w smaku i naprawdę bardzo chrupkie. Przepis podrzuciła mi teściowa i naprawdę jest świetny. Zachęcam do wypróbowania.

Teściowa mówi na nie "ogórki z czosnkiem" i powiem Wam że wychodzą naprawdę świetne. Bardzo delikatne, chrupiące, skradły nasze serca. Świetne ogóreczki do kanapek, ziemniaków, sałatek i śledzi.





Składniki:
  • małe ogórki
  • marchewka
  • koper
  • czosnek
  • cebula
  • ziarna gorczycy
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe
zalewa:
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 5-6 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżki soli




Przygotowanie:
Ogórki oczyszczamy, układamy w słoikach. Do każdego słoika doddajemy łodygę kopru, 1 listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy, ćwiartkę cebuli i kilka plasterków marchewki.

Przygotowujemy zalewę z podanych składników. Zagotowujemy i studzimy. Zimną zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki szczelnie zakręcamy i gotujemy od zagotowania ok 3 min (do 5 min jeśli ogórki są większe).



U nas robi się ich dość sporo, bo naprawdę szybko "schodzą".



Ogórków w ogrodzie coraz więcej więc zaczynamy "produkcję" właśnie od tych łagodnych konserwowych.