Malinowy puszek


Proste i niezawodne, a przede wszystkim przepyszne. Rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam to ciasto. U mnie zawsze się sprawdza i wszystkim bardzo smakuje.

My to ciasto uwielbiamy. Jest nieskomplikowane, a naprawdę przepyszne. Można je przygotować także na gotowych biszkoptach (np. podłużnych), wówczas robi się je jeszcze szybciej i bez pieczenia. Ciasto jest bardzo podzielne, na pewno sprawdzi się na wszelkich uroczystościach i imprezach.



Składniki:
biszkopt:
  • 4 średnie jajka
  • 120 g mąki pszennej tortowej (ok. 3/4 szklanki)
  • ok. 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju roślinne
krem:
  • 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej; z lodówki)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200-250 g sera mascarpone
  • 2 łyżki kakao ciemnego (bez cukru)
warstwa owocowa:
  • maliny (u mnie mrożone)
  • 2 galaretki malinowe
  • 0,5 l gorącej wody
dodatkowo:
  • herbatniki
  • gorzka czekolada (do posypania wierzchu ciasta)
Forma: u mnie kwadratowa o wymiarach 24x24 cm




Przygotowanie:
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, nadal miksując, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy żółtka i olej, nadal miksując na wysokich obrotach. Następnie obroty miksera zmniejszamy do minimum i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C (opcja góra-dół) do suchego patyczka. Mój biszkopt piekł się ok 25 min, po upieczeniu wyjmuję go od razu z piekarnika. Biszkopt postawiamy do wystudzenia, a następnie wyjmujemy z formy i odrywamy od niego papier. Wystygnięty biszkopt przekładamy ponownie na dno blachy (dno blachy wyłożone papierem do pieczenia) i nasączamy (można alkoholem, u mnie woda z sokiem z cytryny).

Warstwa owocowa: Dwie galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Do gorących galaretek wkładamy zamrożone maliny i mieszamy. Galaretka zaczyna szybko się ścinać i można wyłożyć ją równomiernie na biszkopt. Na galaretkę z malinami wykładamy herbatniki.




Następnie przygotowujemy krem. Do naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder, ser i miksujemy. Pod koniec miksowania dodajemy kakao. Krem wykładamy na ułożone wcześniej herbatniki.


Wszystkie etapy - złożenie ciasta - przedstawia zdj. poniżej.


Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki.




Ciasto po rozkrojeniu.





Życzymy smacznego!




7 komentarzy:

  1. Dawno nie robiłam ciasta z kremem i chętnie wypróbuję przepis 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile mniej więcej tych malin się daje?

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę że400-500g można dać

    OdpowiedzUsuń
  4. A na większą blaszkę to cza podwoić skladniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tortownica 24x24 cm. Ciasto jest dość wysokie.

      Usuń