Pączki pieczone z piekarnika


Pączki, które są zdrowszą alternatywą dla tych tradycyjnych. Smakują wyśmienicie.

Do pączkowego świętowania pozostało jeszcze trochę czasu, ale już teraz zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Są to pączki - bułeczki, które moja rodzina uwielbia. Przepyszne, puszyste nawet na drugi dzień. No i nie są smażone na głębokim oleju 😉. W ich wykonaniu pomaga 4,5 -letnia Ania.

Składniki (na ok. 12 sztuk):
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka lekko ciepłej wody
  • ok. 500 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
  • ok. 100 g marmolady wieloowocowej
  • 1 łyżka konfitury różanej (u nas domowa)
  • cukier puder



Wykonanie:

W misce kruszymy drożdże, wsypujemy cukry, sól i wlewamy wodę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy 1 całe jajo, 1 żółtko (białko wykorzystamy do posmarowania pączków), dodajemy olej i przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy rękoma aż stanie się jednolite i gładkie. Ciasto nie powinno kleić się do dłoni (jeśli tak jest dosyp mąki). Tak przygotowane odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką (powinno podwoić swoją objętość) .


Następnie ciasto dzielimy na ok. dwanaście równych kawałków, z każdego formułujemy bułeczki. Bułeczki nadziewamy konfiturą - spłaszczamy na placuszek, wkładamy konfiturę i zaklejamy, delikatnie formułując bułeczkę.





Bułeczki układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (bułeczki przykrywamy ściereczką).
Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 st. C. do zarumienienia.


Pączki po upieczeniu prezentują się tak:





My posypaliśmy je cukrem pudrem. 



Pączki z podanych składników można też smażyć na głębokim tłuszczu, ja jednak zawsze piekę je w piekarniku.


Życzymy smacznego !!!



4 komentarze: