Najlepsza karkówka cioci Józi


Przepyszna karkówka według receptury cioci Józi. Z tego przepisu zawsze wychodzi krucha i soczysta.


To już przepis raczej dla dorosłej części domowników, ale postanowiłam, że znajdzie się i tutaj na blogu (chyba muszę pomyśleć nad osobnym działem....a kiedy Urwis "śpi"...😁). Wypróbujcie ten przepis, bo naprawdę warto! 
W przygotowaniu pomaga mi 5-letnia Ania.

Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 1 słoik korniszonów (słoik 0,5 l)
  • grzybki – mogą być mrożone lub pieczarki
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól, pieprz
  • dodatkowo - olej do podsmażenia karkówki



Wykonanie:


Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1,5 cm, lekko ubijamy i podsmażamy z obu stron. Cebule kroimy w plastry, korniszony w słupki, a grzybki w plasterki. Cebulę, część grzybków i korniszony mieszamy razem. Pozostałą część grzybków układamy na dno naczynia żaroodpornego. Na grzybki kładziemy karkówkę, a na to znów grzybki wymieszane z cebulą i korniszonami.



 

Wodę z korniszonów mieszamy z 3 łyżkami ketchupu pikantnego, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy mięso. Tak przygotowaną karkówkę dusimy pod przykryciem w piekarniku ok 1 godzinę w temp. 180 st. C.





Karkówka prezentuje się tak 😉



Życzymy smacznego !!!



4 komentarze:

  1. Jaka ilość dodajemy soli i pieprzu do zalewy?

    Czy Karczek doprawiamy przed smażeniem?

    Z czym najlepiej podawać?

    Wygląda smacznie chyba spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość soli i pieprzu - ja dałam ok. pół łyżeczki soli/pół pieprzu - ale to zależy jak kto lubi.
      Nie doprawiam mięsa przed smażeniem.
      My zajadamy z ziemniakami i surówką z marchwi i jabłek.

      Usuń
  2. A po smażeniu przyprawia pani karkówkę jak tak to czym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przyprawiam, robię tak jak w przepisie. Pozdrawiam.

      Usuń