Ziemniaczany przysmak wg receptury męża


Ziemniaki pieczone w piekarniku z mięsnym i serowym farszem. Przepyszna przekąska lub danie główne.


Łapcie przepis - warto wypróbować. Dla dzieci boczek można zamienić na szynkę.
W kuchni towarzyszy mi 5-letni Urwis 😊.

Składniki:
  • 5 dużych ziemniaków
  • 50 g sera żółtego - u nas gouda
  • 5 plastrów boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła masła
  • sól i pieprz do smaku, gałązki tymianku
  • oliwa z oliwek do posmarowania ziemniaków




Wykonanie:
Ziemniaki dobrze myjemy. Nacinamy je w plastry, ale tak by nie ponacinać ich do końca (powinny powstać kieszonki, ziemniaki nie mogą się rozpaść). Możesz do tego celu wykorzystać drewnianą łyżkę - patrz zdjęcie.


Ponacinane ziemniaki układamy na blaszce, smarujemy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 min.




Po tym czasie, wyjmujemy je z piekarnika i kieszonki nadziewamy boczkiem i plastrami sera (możesz zostawić trochę sera do starcia i posypania ziemniaków później).
Następnie na blaszkę z podpieczonymi ziemniakami wykładamy także masło, czosnek i tymianek. Ziemniaki ponownie wkładamy do piekarnika - nasze piekły się jeszcze 30 min (czas uzależniony od wielkości ziemniaków). Pod koniec pieczenia ziemniaki można posypać dodatkowo startym serem - gdy się rozpuści wyjmujemy z piekarnika. Ziemniaki podajemy jeszcze gorące np. z sosem czosnkowym lub pomidorowym.





Ziemniaki po wyjęciu z piekarnika - jeszcze gorące:





Życzymy smacznego !!!