Ulubiony placek drożdżowy mojej córki


Przepyszne, puszyste ciasto drożdżowe z owocami dla małych i dużych łasuchów.

Przepis, który dostałam od naszej prababci Stasi. Z tego przepisu ciasto zawsze się udaje, jest puszyste i smakuje wyśmienicie😊. Moja córcia je uwielbia.

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 25 g drożdży
  • 4 jajka
  • owoce - u nas truskawki
dodatkowo - kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 25 g cukru pudru
  • 25 g roztopionego masła
wymiary formy: 24x29 cm



Wykonanie:
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem. Do letniej masy mleczno-maślanej wbijamy jajka i miksujemy (masa musi być przestygnięta!, inaczej jajka mogą się ściąć). Następnie wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiam w ciepłe miejsce na około 1,5 h do spienienia (przykrywamy ściereczką).





Do spienionego zaczynu wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto (ok. 10 min) do czasu gdy będzie gładkie. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce.





W między czasie przygotowujemy kruszonkę, myjemy i kroimy owoce. Truskawki i kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 20 min z uchylonymi drzwiczkami piekarnika, następnie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze ok 40 min do ładnego zarumienienia ciasta.






Ciasto po upieczeniu:







Życzymy smacznego !!!




23 komentarze:

  1. Mniam, mniam...ale pyszności zajadasz Urwisie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast owoców można dodać twaróg?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile owoców?u mnie będą węgierki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce daje zawsze tak "na oko", po prostu rozkładam po wierzchu. 😉

      Usuń
  4. Czy zamiast cukru można użyć erytrytolu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy pieczemy góra dol czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy owoce mogą być mrożone

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie piekę super przepis tylko piekę bez owoców

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, bez owoców z samą kruszonką też pyszny. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Mój już w piecu.Wyglada rewelacyjnie,oby też tak smakował.Dziekuje,za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Można z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis, właśnie rośnie mi zaczyn z mlekiem, cukrem i jajkami, mam nadzieję, że mi się uda. Dziękuję za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy przepis ale muszę piec przez 20 minut z uchylonymi drzwiczkami,jak mocno uchylonymi?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten przepis to mistrzostwo świata, robilam ju wiele razy i za karzdym razem zachwyca ❤️

    OdpowiedzUsuń