Ulubiony placek drożdżowy mojej córki


Przepyszne, puszyste ciasto drożdżowe z owocami dla małych i dużych łasuchów.

Przepis, który dostałam od naszej prababci Stasi. Z tego przepisu ciasto zawsze się udaje, jest puszyste i smakuje wyśmienicie😊. Moja córcia je uwielbia.

Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 25 g drożdży
  • 4 jajka
  • owoce - u nas truskawki
dodatkowo - kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 25 g cukru pudru
  • 25 g roztopionego masła
wymiary formy: 24x29 cm



Wykonanie:
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem i mlekiem. Do letniej masy mleczno-maślanej wbijamy jajka i miksujemy (masa musi być przestygnięta!, inaczej jajka mogą się ściąć). Następnie wkruszamy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiam w ciepłe miejsce na około 1,5 h do spienienia (przykrywamy ściereczką).





Do spienionego zaczynu wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto (ok. 10 min) do czasu gdy będzie gładkie. Ciasto jest dość rzadkie, ale nie ma potrzeby dosypywania mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce.





W między czasie przygotowujemy kruszonkę, myjemy i kroimy owoce. Truskawki i kruszonkę wykładamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 20 min z uchylonymi drzwiczkami piekarnika, następnie zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze ok 40 min do ładnego zarumienienia ciasta.






Ciasto po upieczeniu:







Życzymy smacznego !!!




1 komentarz: