Ciasto mleczne


Aromatyczne i proste w wykonaniu ciasto. Jedne z ciast, które moja rodzina uwielbia.

Banalnie proste w wykonaniu i szybkie ciasto. Długo zachowuje świeżość i nie jest suche. Przepis na ciasto z programu kulinarnego Ewy Wachowicz. Placek jest warty polecenia - wypróbujcie!

Składniki (na dwie keksówki):
  • 1,5 szklanki - mleka
  • 1,5 szklanki - cukru
  • 1 kostka - masła (200g)
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady
szklanka = 250 ml
Dwie keksówki o wymiarach: 12 cm x 25 cm



Wykonanie:
Mleko, masło, cukier zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.


Następnie, po wystudzeniu, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Miksujemy, dodajemy jajka, nadal miksujemy. Na koniec dodajemy dżem i miksujemy na jednolite ciasto.





Ciasto przekładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasze piekły się ok. 40 min.





Ciasto po upieczeniu:





Po upieczeniu można udekorować roztopioną białą czekoladą. Ja czasem też ciasto przekrawam wzdłuż i smaruję dodatkowo konfiturą. Pycha!




Życzymy smacznego !!!