Marchewka po koreańsku z przepisu szwagierki


Pyszna i zdrowa surówka. Sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Taką surówkę podaje często moja szwagierka i wszystkim bardzo smakuje. Surówka jest łatwa w wykonaniu, dość ostra, pasuje do dań mięsnych i rybnych. Choć u nas jada się ją też jedynie ze świeżą bułką lub tostem. Zachęcam do skorzystania z przepisu.

Składniki (na zdjęciach sałatka z połowy porcji):
  • 1 kg marchwi
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • 1 główka czosnku (ok. 8 ząbków, można dać mniej)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3 łyżki stołowe octu
  • 1/2 szklanki szklanki oleju rzepakowego (szklanka = 250 ml)



Wykonanie:

Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach (ja użyłam malaksera). Do marchewki dodajemy sól, pieprz, cukier, kolendrę,  przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet - wszystko dokładnie mieszamy.


W małym rondelku podgrzewamy olej (powinien być on bardzo gorący, ale nie dymiący). Gorącym olejem polewamy marchewkę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną surówkę odstawiamy na ok. 0,5 h.




Gotowa surówka:



Życzymy smacznego !!!