Ogórki z czosnkiem i chili - receptura dziadzia


Sprawdzony przepis na pyszne, pikantne ogórki na zimę. Smakują świetnie jako dodatek do obiadu, kanapek czy sałatek. Doskonałe jako zakąska do mocniejszych napojów 😉😊.


Ogórki, które u nas są hitem! Robimy je co roku według receptury dziadzia Stasia. Polecam! Jeśli znudził ci się smak zwykłych kiszonych czy konserwowych warto wypróbować te.
W zbiorach, jak i w kuchni pomaga 5-letni Urwis😉.




Składniki ( u nas ok. 7 słoików - 5 słoików po 0,6 l i 2 po 1 l):
  • 2,5 kg ogórków
  • 1 i 1/2 główki czosnku 
  • 4 łyżki soli
  • 1 łyżeczka chili pieprz cayenne (można dać więcej lub mniej według uznania), można użyć też ostrej papryki w proszku
  • 1/2 kg cukru
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 i 1/2 szklanki octu
szklanka = 250 ml



Wykonanie:
Ogórki kroimy w słupki ze skórką, przekładamy do miski, zasypujemy solą i mieszamy. Odstawiamy na ok. 2-4 h - po tym czasie odcedzamy, ale wody nie wylewamy. Ogórki przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików.






Cukier, olej, ocet zagotowujemy, dodajemy chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki ułożone w słoikach. Zalewę można uzupełnić odcedzoną wcześniej wodą. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy 5-10 min.




Ogórki gotowe:






Życzymy smacznego !!!