Ciasto pełne jabłek - prosty i niezawodny przepis


Sprawdzony i prosty przepis na pyszne, wilgotne ciasto pełne jabłek. Idealne na każdy dzień tygodnia 😉.

Jedno z ulubionych ciast mojej córki. To ciasto gości u nas od lat. 
Dziś w przygotowaniu ciasta pomaga mi 5-letni Urwis 😊💪.

Składniki:
  • ok. 8 jabłek
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru (można dać mniej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
dodatkowo:
  • ok. 140 g orzechów włoskich
  • cynamon
wymiary formy: 36cm x 20cm



Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (jabłka można posypać cynamonem i wymieszać). Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.

Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę. Następnie sukcesywnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - całość miksujemy. Wlewamy olej, nadal miksując (krótko do połączenia składników). Do tak przygotowanego ciasta dosypujemy pokrojone jabłka i posiekane orzechy. Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, tak aby ciasto oblepiło jabłka i orzechy.





Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, pieczemy opcja góra-dół - nasze piekło się ok. 55 min.




Ciasto po upieczeniu - jeszcze gorące:






Ciasto można posypać cukrem pudrem.





Życzymy smacznego !!!