Prosty w wykonaniu deser bez pieczenia, który uwielbiamy. U nas obowiązkowo na każdym spotkaniu rodzinnym. Jeśli uwielbiacie słodkości - to ciasto będzie idealne!
To ciasto robiłyśmy ostatnio z córką na imieniny męża👌. Oczywiście szybko znikło kawałek za kawałeczkiem. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście - dzielimy się przepisem😊😉.
Składniki:
masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe (po 40 g)
- 2 łyżki cukru
- 10 dag masła
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 300 g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej (500g)
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady lub wiórki kokosowe
wymiary formy: 24 cm x 28 cm
Wykonanie:
2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy go do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło, dodajemy masło. Gdy powstanie gęsty budyń odstawiamy, aby delikatnie przestygł.
W międzyczasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy herbatniki, a na nie wykładamy masę kajmakową (jeśli masa jest zbyt gęsta to puszkę wkładamy na parę minut do gorącej wody). Ponownie wykładamy kolejną warstwę herbatników, a na nie wylewamy ciepłą masę budyniową, którą znów przykrywamy herbatnikami.
Następnie do schłodzonej śmietany wsypujemy 2 śmietanki w proszku oraz cukier puder - całość ubijamy na sztywną masę. Powstałą masę wykładamy na warstwę herbatników - wierzch posypujemy startą czekoladą.
Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce - najlepsze jest na drugi dzień.
Gotowe ciasto:
Życzymy smacznego !!!
Świetny przepis. Wyszystko mi wyszło i na dodatek pycha.
OdpowiedzUsuńPokrojone masło w temperaturze pokojowej wrzucić do gotującego się budyniu? Masa zgęstnieje gotując się razem?
OdpowiedzUsuńTak. Pozdrawiam serdecznie.
Usuń