Ciasto 3 bit z przepisu mamy - deser, który nigdy się nie znudzi!


Prosty w wykonaniu deser bez pieczenia, który uwielbiamy. U nas obowiązkowo na każdym spotkaniu rodzinnym. Jeśli uwielbiacie słodkości - to ciasto będzie idealne!

To ciasto robiłyśmy ostatnio z córką na imieniny męża👌. Oczywiście szybko znikło kawałek za kawałeczkiem. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście - dzielimy się przepisem😊😉.

Składniki:
masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe (po 40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag masła
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
  • 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
  • ok. 300 g herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej (500g)
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady lub wiórki kokosowe
wymiary formy: 24 cm x 28 cm




Wykonanie:

2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy go do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło, dodajemy masło. Gdy powstanie gęsty budyń odstawiamy, aby delikatnie przestygł.

W międzyczasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy herbatniki, a na nie wykładamy masę kajmakową (jeśli masa jest zbyt gęsta to puszkę wkładamy na parę minut do gorącej wody). Ponownie wykładamy kolejną warstwę herbatników, a na nie wylewamy ciepłą masę budyniową, którą znów przykrywamy herbatnikami.

Następnie do schłodzonej śmietany wsypujemy 2 śmietanki w proszku oraz cukier puder - całość ubijamy na sztywną masę. Powstałą masę wykładamy na warstwę herbatników - wierzch posypujemy startą czekoladą. 





Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce - najlepsze jest na drugi dzień.

Gotowe ciasto:




Życzymy smacznego !!!


22 komentarze:

  1. Świetny przepis. Wyszystko mi wyszło i na dodatek pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pokrojone masło w temperaturze pokojowej wrzucić do gotującego się budyniu? Masa zgęstnieje gotując się razem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Aniu .Ciacho rewelacyjnie dobre.Nie wiem tylko dlaczego budyń mi się wylewa chociaż zrobiłam według Twojego przepisu.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakuje. Trudno mi powiedzieć co poszło nie tak, może kwestia budyniu. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. A budyń był z cukrem,lepiej użyć tego bez cukru.

      Usuń
  4. Witaj, mam pytanie ile gram ma budyń bo są po 40g. I po 60g.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, tak jak w przepisie :) - moje miały po 40 g. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. przeciesz pisze że 40 g

      Usuń
  5. Witam ile ml ma u pani szklanka

    OdpowiedzUsuń
  6. 10 dag masła można wiedzieć którego Pani użyła

    OdpowiedzUsuń
  7. Budyń wyszedł zbyt wodnisty 😭 Myślałam że się zetnie cała noc w lodówce, niestety.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje spostrzeżenia: budyń zawsze wychodził mi rzadki, jeśli użyłam mleka bez laktozy z kartonu. Z mlekiem z butelki zawsze jest ok

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zamiast kremu budyniowego daje krem do karpatki

    OdpowiedzUsuń
  10. Chciałem zapytać dlaczego bitą śmietana nam się wylewa czy da się jeszcze uratować

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy zamiast śmietanki z torebki mogę użyć serka mascarpone do śmietanki 30%

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mogą być słone krakersy

    OdpowiedzUsuń