Ciasto 3 bit z przepisu mamy - deser, który nigdy się nie znudzi!


Prosty w wykonaniu deser bez pieczenia, który uwielbiamy. U nas obowiązkowo na każdym spotkaniu rodzinnym. Jeśli uwielbiacie słodkości - to ciasto będzie idealne!

To ciasto robiłyśmy ostatnio z córką na imieniny męża👌. Oczywiście szybko znikło kawałek za kawałeczkiem. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście - dzielimy się przepisem😊😉.

Składniki:
masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe (po 40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag masła
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka"
  • 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
  • ok. 300 g herbatników
  • 1 puszka masy kajmakowej (500g)
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady lub wiórki kokosowe
wymiary formy: 24 cm x 28 cm




Wykonanie:

2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy go do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aby się nie przypaliło, dodajemy masło. Gdy powstanie gęsty budyń odstawiamy, aby delikatnie przestygł.

W międzyczasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy herbatniki, a na nie wykładamy masę kajmakową (jeśli masa jest zbyt gęsta to puszkę wkładamy na parę minut do gorącej wody). Ponownie wykładamy kolejną warstwę herbatników, a na nie wylewamy ciepłą masę budyniową, którą znów przykrywamy herbatnikami.

Następnie do schłodzonej śmietany wsypujemy 2 śmietanki w proszku oraz cukier puder - całość ubijamy na sztywną masę. Powstałą masę wykładamy na warstwę herbatników - wierzch posypujemy startą czekoladą. 





Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce - najlepsze jest na drugi dzień.

Gotowe ciasto:




Życzymy smacznego !!!