Strucla z przepisu babci Oli


Puszysta, mięciutka i wilgotna - dla nas najlepsza. Pyszne ciasto, które sprawdzi się na co dzień, jak i od święta.

Wypiek, który pamiętam z dzieciństwa - często robiła go moja mama. Ciasto wychodzi bardzo delikatne - od dawna za nami "chodziło". Dziś przygotowuję go razem z 5-letnią córką.
 
Składniki (na 2 strucle):
  • ok. 0,5 kg mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wódki (lub spirytusu)
  • 0,5 łyżeczki soli
farsz:
  • 1 kg jabłek po obraniu i pokrojeniu
  • cukier (ilość zależna od tego jak bardzo kwaśne są jabłka)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • woda
  • cynamon
Wymiary formy: 39 cm x 23 cm (można upiec w dwóch keksówkach)



Wykonanie:
Zaczyn: Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do spienienia.


W międzyczasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Pozostały cukier (3 łyżki) i cukier waniliowy ubijamy z 2 żółtkami i jednym całym jajkiem (białka pozostawiamy do posmarowania strucli).



Gdy zaczyn się spieni oddajemy do niego jajka ubite z cukrami, mąkę, sól, olej, roztopione, przestudzone masło i wódkę. Ciasto wyrabiamy dłońmi - ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki (w razie konieczności można dosypać odrobinę mąki). Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.





W międzyczasie jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka, dolewamy trochę wody, dodajemy cukier i cynamon. Całość gotujemy aż z jabłek wygotuje się sok ) - jabłka nie muszą całkowicie się rozgotować - my wolimy kawałeczki. Tak przygotowane jabłka odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy do nich kaszkę i dokładnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części - każdą część jeszcze raz delikatnie ugniatamy, a nstępnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Następnie nakładamy farsz jabłkowy. Potem zawijamy rolady, a końce ciasta wciskamy w środek strucla. Tak przygotowaną struclę smarujemy roztrzepanym białkiem.




Strucle obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby - pozostawiamy lekki luz i nie zakrywamy boków. Strucle przekładamy na blachę (pamiętaj by strona z zaklejonym brzegiem znalezła się pod spodem; u mnie duża blacha, więc strucle mieszczą się jedna obok drugiej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Nasze piekły się ok. 35 min.




Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem.


Życzymy smacznego !!!