Domowy pasztet do smarowania z przepisu naszego Dziadziusia


Ten przepis od lat jest w naszym domu. Za przygotowanie tego pysznego smarowid艂a zawsze odpowiada Dziadziu艣 馃槈馃槉. Dzi艣 pomagamy mu w kuchni.

Nie ma to jak domowy pasztet na kanapki - wiem co zajada moja rodzina. Dzielimy si臋 przepisem na pyszne smarowid艂o naszego Dziadzia.

Sk艂adniki (wysz艂o nam ok. 8 s艂oik贸w po 350g):
  • ok. 2 kg mi臋sa r贸偶nego rodzaju - u nas 艂opatka (2kg) i boczek surowy (1/2 kg). Ponad 0,5 kg mi臋sa - powinno by膰 to mi臋so t艂uste, aby pasztet nie by艂 suchy - np. podgardle, boczek, t艂usta wo艂owina.
  • 30 dag w膮tr贸bki wieprzowej
  • 1 bu艂ka du偶a czerstwa
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 ma艂y seler
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 5 z膮bk贸w czosnku
  • 3 jajka
  • przyprawy: pieprz i s贸l (do smaku), 3 li艣cie laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, li艣膰 lubczyku, majeranek, papryka s艂odka lub ostra mielona, ga艂ka muszkato艂owa



Wykonanie:
Mi臋so (bez w膮tr贸bki) myjemy i kroimy na du偶e kawa艂ki, wk艂adamy do garnka i zalewamy niewielk膮 ilo艣ci膮 wody (tak, by woda przykry艂a mi臋so). Dodajemy warzywa (bez cebuli i czosnku) i przyprawy - pieprz i s贸l, li艣cie laurowe, ziele angielskie, li艣膰 lubczyku. Ca艂o艣膰 dusimy do mi臋kko艣ci.
 



W mi臋dzyczasie myjemy w膮tr贸bk臋, a nast臋pnie lekko j膮 podsma偶amy z pokrojon膮 cebul膮.




Ugotowane mi臋so z warzywami wyci膮gamy z wywaru i odstawiamy do ostygni臋cia. W rosole namaczamy bu艂k臋. Nast臋pnie mi臋so, warzywa, czosnek, w膮tr贸bk臋 i bu艂k臋 mielimy dwukrotnie. Do otrzymanej masy dodajemy jajka i przyprawy: majeranek, papryk臋, ga艂k臋 muszkato艂ow膮, s贸l, pieprz. Ca艂o艣膰 wyrabiamy d艂oni膮, a nast臋pnie dolewamy 1-2 szklanki roso艂u z ugotowanego mi臋sa i warzyw (ilo艣膰 roso艂u zale偶na jest od konsystencji masy).



Pasztet przek艂adamy do wyparzonych s艂oik贸w i zakr臋camy. Zakr臋cone s艂oiki gotujemy ok. 1/2 h. 




Gotowe. Tak przygotowany pasztet u nas przechowuje si臋 nawet kilka miesi臋cy.



呕yczymy smacznego !!!


13 komentarzy:

  1. Po co jajka w pasztecie????????

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Jajka. S膮 potr偶ebne 偶eby pasztet by艂 艣cis艂

      Usu艅
    2. Jajka nie musz膮 by膰 dodawane smak i smarowanie bez r贸偶nicy

      Usu艅
  2. Robi艂am wed艂ug tego przepisu, pasztet bardzo dobry. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsu艅
  3. Z mi臋sem nale偶y s艂oiki tyndalizowac. 30 minut to za kr贸tko.

    OdpowiedzUsu艅
  4. Jajka do pasztetu pieczonego ale nie do s艂oika

    OdpowiedzUsu艅
  5. Gdy gotowa艂am s艂oiki z pasztetem to nagle wszystkie nakr臋tki zacz臋艂y strzela膰 do sufitu razem z pasztetem, dlaczego?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzie艅 dobry. Mo偶liwe, 偶e s艂oiki by艂y za bardzo nape艂nione, temp. podczas gotowania mog艂a by膰 za wysoka. Pozdrawiam.

      Usu艅
  6. Mam pytanie czy mo偶na go upiec w foremce?

    OdpowiedzUsu艅
  7. Jakbym chciala przechowac na dluzej ? To jak to sie ma z zagotowaniem?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Trzeba Tyndylizowa膰 metoda 3+2+1 czyli 3godziny gotowania na wolnym ogniu pierwszego dnia. Nast臋pnego dnia (po ca艂kowitym wystygni臋ciu) gotowa膰 znowu 2 godziny, a 3go dnia gotujemy godzin臋. To samo robi膮 firmy aby by艂o kilka lat wa偶no艣ci ale tak maj膮 ci艣nieniowe komory i proces si臋 skraca do kilkudziesi臋ciu minut

      Usu艅