Stefanka bez pieczenia - łatwy deser z pysznymi warstwami


Łatwy w wykonaniu deser bez pieczenia z prostych składników. Taką szybką Stefankę zawsze robi moja mama. Wszystkim bardzo smakuje.



Ciasto, które z pewnością sprawdzi się na wielu rodzinnych uroczystościach. My przygotowujemy ten deser na przyjazd dziadków. W układaniu poszczególnych warstw pomaga mi 5-letnia córka😊💪.

Składniki:

masa grysikowa:

  • 800 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 łyżek kaszki manny
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej

śmietanka:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix

dodatkowo:

  • herbatniki maślane (ok 300 g)
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych (po 350 ml)
  • 50 g gorzkiej czekolady




Wykonanie:
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy 1/3 powideł.
Przygotowujemy masę - mleko razem z cukrami i solą zagotowujemy. Dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje (stale mieszamy). Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie miksujemy miękkie masło, a następnie stale miksując dodajemy po jednej łyżce przygotowanej wcześniej wystudzonej kaszki. Tak przygotowaną 1/2 masy wykładamy na powidła, a na masę ponownie herbatniki (patrz zdjęcia).




Kolejne warstwy to: powidła, masa, herbatniki, powidła. Na samą górę wykładamy śmietankę - śmietankę razem z przesianym cukrem pudrem i dwoma śmietan-fix miksujemy na sztywno.
 

Ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki do schłodzenia - najlepiej na całą noc.




Ciasto gotowe po schłodzeniu:





Życzymy smacznego !!!