Moja niezawodna szarlotka na dużą blachę. Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi.
Wysoka, z dużą ilością jabłek, na delikatnim cieście. Ten przepis mam od teściowej i jest naprawdę super, szarlotka wychodzi przepyszna, wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na dużą blachę, więc wystarczy dla każdego 😉.
Składniki (duża blacha o wymiarach (39 cm x 24 cm) :
- ok. 3 kg jabłek (u mnie Szara Reneta)
- cukier do smaku
- dodatkowo: trochę soku z cytryny, ok. 5 łyżek kaszy manny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 20 dag margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki amoniaku (można pominąć)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- szczypta soli
dodatkowo: bułka tarta
Przygotowanie:
Ciasto: Zagniatamy ciasto kruche. Na stolnicę wysypujemy mąki, proszek i amoniak, szczyptę soli, wykładamy masło i margarynę (pokrojone na mniejsze kawałki). Siekamy nożem. Dokładamy żółtka wymieszane wcześniej ze śmietaną. Całość wyrabiamy dłońmi. Formujemy dwie kule (jedna może być trochę mniejsza). Większą kulę wkładamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na ok. 1 h.
Złożenie ciasta: Formę (wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia) wylepiamy ciastem wyciągniętym z lodówki (ciasto można rozwałkować i przenieść do formy). Ciasto posypujemy bułką tartą (dość grubo - patrz zdj.). Następnie wykładamy przestudzone jabłka wymieszane wcześniej z ok. 5 łyżkami kaszy manny. Wierzch posypujemy ciastem (z zamrażalnika) startym na tarce na dużych oczkach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Pieczemy ok. 1 h. Po upieczeniu możemy od razu wyjąć szarlotkę z piekarnika. Po lekkim przestudzeniu ciasto przekładamy na kratkę, pozostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Życzymy smacznego!