Polecam zrobić taką sałatkę obiadową na zimę do słoików, bo jest pyszna!
Uwielbiamy tą sałatkę, zwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym. Świetna również do hamburgerów czy hoddogów i nie tylko. Jest tak pyszna, że mąż wyjada ją prosto ze słoika. Przepis jest u nas od kiedy pamiętam, a na sałatkę mówimy sałatka Babuni, bo taką do obiadu podaje często nasza Babcia.
Składniki:
- 5 kg kapusty
- 1,5 kg marchwii
- 1 kg papryki (można dodać 1 papryczkę chili, można też dodać różne kolory)
- 1 kg cebuli
- 0,5 l octu 10%
- 1 + 1/4 szklanki oleju
- 0,5 kg cukru
- 2-2,5 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w cienkie paski. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składniki zalewy zagotowujemy. Zalewę pozostawiamy do wystudzenia. Warzywa zalewamy zimną zalewą - całość dokładnie mieszamy.Warzywa przekładamy do słoików. Płyn, które pozostał rozlewamy do słoików.
Pasteryzujemy 20 min od zagotowania. Przed podaniem można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Życzymy smacznego!