Klopsiki po cygańsku


Uwielbiamy taki obiad! Delikatne, mięsne kuleczki i pyszny, gęsty sos pełen warzyw.

Bardzo dobrze smakują odgrzewane na drugi dzień, więc możemy przygotować większą porcję i mamy pyszny obiad na dwa dni.



Składniki:
klopsiki
  • 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2-3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki majeranku
  • dodatkowo: olej, masło do smażenia, mąka do obtoczenia klopsów
sos:
  • ok. 1 szklanka bulionu (lub wody)
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 ogórki konserwowe
  • pomidory krojone w puszczce bez skórki (u mnie domowy przecier pomidorowy)
  • ok. 2 łyżeczki gęstego koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz do smaku, ok. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, ok. 1/2 łyżeczki papryki ostrej




Przygotowanie:
Do mięsa wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dodajemy ok. 2- 3 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z podanej porcji otrzymałam 22 malutkie klopsiki. Mięsne kuleczki obtaczamy w mące i podsmażamy do zarumienienia na dobrze rozgrzanym oleju (najlepiej aby patelnia była duża, by wszystkie kolejne składniki się zmieściły). Klopsiki zdejmujemy z patelni.




Na tę samą patelnię dodajemy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, mieszamy i chwilę smażymy (aby papryki trochę zmiękły, można przykryć przykrywką). Następnie dodajemy szklankę bulionu, wrzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dusimy, aby warzywa zmiękły. Potem dolewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy i ogórki pokrojone w plastry/kostkę. Wrzucamy też mięsne kuleczki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy jeszcze przez chwilkę, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły, a sos zgęstniał.




Gotowe. Takie danie super smakuje z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Moi domownicy uwielbiają też zajadać ze świeżym pieczywem. Życzymy smacznego!