Uwielbiamy taki obiad! Delikatne, mięsne kuleczki i pyszny, gęsty sos pełen warzyw.
Bardzo dobrze smakują odgrzewane na drugi dzień, więc możemy przygotować większą porcję i mamy pyszny obiad na dwa dni.
Składniki:
klopsiki
Przygotowanie:
Do mięsa wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dodajemy ok. 2- 3 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z podanej porcji otrzymałam 22 malutkie klopsiki. Mięsne kuleczki obtaczamy w mące i podsmażamy do zarumienienia na dobrze rozgrzanym oleju (najlepiej aby patelnia była duża, by wszystkie kolejne składniki się zmieściły). Klopsiki zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię dodajemy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, mieszamy i chwilę smażymy (aby papryki trochę zmiękły, można przykryć przykrywką). Następnie dodajemy szklankę bulionu, wrzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dusimy, aby warzywa zmiękły. Potem dolewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy i ogórki pokrojone w plastry/kostkę. Wrzucamy też mięsne kuleczki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy jeszcze przez chwilkę, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły, a sos zgęstniał.
Gotowe. Takie danie super smakuje z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Moi domownicy uwielbiają też zajadać ze świeżym pieczywem. Życzymy smacznego!
Bardzo dobrze smakują odgrzewane na drugi dzień, więc możemy przygotować większą porcję i mamy pyszny obiad na dwa dni.
Składniki:
klopsiki
- 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2-3 łyżki bułki tartej
- przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki majeranku
- dodatkowo: olej, masło do smażenia, mąka do obtoczenia klopsów
- ok. 1 szklanka bulionu (lub wody)
- 250 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 4 ogórki konserwowe
- pomidory krojone w puszczce bez skórki (u mnie domowy przecier pomidorowy)
- ok. 2 łyżeczki gęstego koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz do smaku, ok. 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, ok. 1/2 łyżeczki papryki ostrej
Przygotowanie:
Do mięsa wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dodajemy ok. 2- 3 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z podanej porcji otrzymałam 22 malutkie klopsiki. Mięsne kuleczki obtaczamy w mące i podsmażamy do zarumienienia na dobrze rozgrzanym oleju (najlepiej aby patelnia była duża, by wszystkie kolejne składniki się zmieściły). Klopsiki zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię dodajemy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki, mieszamy i chwilę smażymy (aby papryki trochę zmiękły, można przykryć przykrywką). Następnie dodajemy szklankę bulionu, wrzucamy pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dusimy, aby warzywa zmiękły. Potem dolewamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy i ogórki pokrojone w plastry/kostkę. Wrzucamy też mięsne kuleczki. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy jeszcze przez chwilkę, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły, a sos zgęstniał.
Gotowe. Takie danie super smakuje z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Moi domownicy uwielbiają też zajadać ze świeżym pieczywem. Życzymy smacznego!