Chleb łyżką mieszany - błyskawiczny w przygotowaniu


Bardzo prosty i ekspresowy w przygotowaniu chleb. Składniki wystarczy zamieszać łyżką, wstawić do piekarnika i już za ok. godzinę możemy cieszyć się świeżym pieczywem.

Pyszny i prosty do zrobienia. Wypróbujcie sami - jak raz go upieczecie to będziecie często wracać do tego przepisu 😉.

Składniki (na dwa bochenki chleba):
  • 600 g mąki pszennej (u nas to mąka z plonów naszego wujka)
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ok. 1 l ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu 10% (ocet można pominąć)
  • opcjonalnie: kminek, ziarna, otręby - u mnie dziś chleb bez dodatków

Forma: dwie keksówki o wymiarach: 25 cm x 12 cm



Składniki:
Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Wlewamy ciepłą wodę - całość dokładnie mieszamy, tak by drożdże się rozpuściły. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i mieszamy, tak by wszystkie składniki się połączyły. Pod koniec mieszania można dodać ocet i wybrane dodatki (np. ziarna słonecznika).





Gotowe ciasto przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i posypanych mąką pszenną. Wyrównujemy wierzch ciasta (tutaj może pomóc łyżka maczana w wodzie). Foremki odstawiamy na chwilę, aby ciasto trochę podrosło (ja odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 10 min), ale nie za długo, bo wówczas w chlebie będą dość duże "dziury". Podrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy do ok. 1 h - u nas chleb był gotowy już po 45 min.





Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Chleb można obwinąć w lnianą ściereczkę, wówczas skórka nie będzie twarda.



Gotowe:





Życzymy smacznego !!!



20 komentarzy:

  1. Co daje ocet, dlaczego się go dodaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet można oczywiście pominąć, ale daje ciekawą „imitację chleba na zakwasie”. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Witam, chlebek robiłam już dwa razy według przepisu i wyszedł mi zakalec :( Czy to, że piekę go bez termoobiegu, mieszanie innych rodzajów mąk lub szklana a nie blaszana keksowka mogą mieć na to wpływ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, myślę że największe znaczenie mają tutaj mąki (rodzaje), których Pani używa. Czy próbowała Pani upiec chleb z mąki pszennej tak jak w przepisie? Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Witam,dzisiaj chleb u mnie z czterech mąk pszenna 650 1/2 kg,pszenna pełnoziarnista 1850,żytnia pełnoziarnista 2000+pszenna graham 1500,czekam co wyjdzie,ale wcześniej też kombinowałem,dodawałem mąki tortowej i krupczatki,zawsze wyszło dobrze.Tylko że chlebuś szybko znikał.😃👍

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. a ja pieke co piatek dwa chlebki nic nie zmieniam nie kombinuje ,wszystko waze i moja rodzina juz nie chce chleba ze sklepu . Bardzo dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukam podobnego przepisu z dodatkiem żytniej mąki. Powinnam ograniczać chleb. Sam pszenny niewskazany, żytni już mi się przejadł. Szukam prostego przepisu na mieszany... Zalega mi w domu żytnia 2000, niefortunny zakup...Zuzanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszaj mąki z tym, że dodając mąkę żytnią będziesz miała twardszy chleb. Bardziej zbity taki trochę gliniasty. Ja piekę na mieszanych ale dzień wcześniej wieczorem mieszam mąkę żytnią z zakwasem a następnego dnia dodaję mąkę pszenną i po dwukrotnym wyrastaniu (1x w garnku; 2x w foremkach) piekę. Zakwas zrobić to pikuś. Możesz zrobić tzw zakwas 60 godzinny (przepis w necie) i też wyjdzie. Jak zakwas za słaby to dodać trochę drożdży i wspomoże. Możesz dodawać żytnią do drożdżowego ale tak jak wspomniałam wyżej chleb będzie miał inną strukturę.

      Usuń
    2. Przyda się ta żytania mąka bo zasada jest taka ,że mieszamy ją z białą mąką w proporcji 1 do 4 ,czyli 1 szkl.żytniej i 3 pszennej. Ciepłej wody około 400 ml. Ja robię chleb na zakwasie z domieszką odrobiny drożdży i z dodatkiem lnu i pestek dyni. Zawsze wychodzi .Piekę w 200 stopniach okolo godz. zależy w jakiej foremce

      Usuń
  5. czy można użyć suchych drożdży? jaka wtedy proporcja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze używam świeżych. Pewnie można, proszę próbować 🙂. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Chleb zawsze wychodzi. Mieszać można różne mąki i różne dodatki. Ja do składników dodaje700-750 ml wody.Wychodzi bdb.Chleby piekę systematycznie od trzech lat i u używam trzech mniejszych keksówek,chlebki są mniejsze ale nam ta gramatura pasuje.Spróbujcie.zamiast wody jak mam,to część zastępuję maslanką,kefirem,zsiadłym mlekiem.Ale wtedy nie dodaję octu,lub tylko troszeczkę.Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciała bym się dowiedzieć jakie typy mąki muszą być do chlebka 650 czy inne i czy piekarnik z termo obiegiem ustawiony czy bez bardzo ślicznie dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 650 jest ok. Pełnoziarnista pszenna używam typ 2000. Zawsze piekę z opcją góra - dół bez termoobiegu. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  8. Ja robię ciasto z róznych mąk tzn.mieszam pszenną z pszenną pełnoziarnistą,czy z kukurydzianą a nawet z ryżową,jak również daję 3,4 łyżki kartoflanej,to zależy jakichcę upiec chlebek,jeszcze nigdy nie miałem zakalca,odstukać.

    OdpowiedzUsuń
  9. ...piekarnik bez termoobiegu,ustawiony góra-dół.

    OdpowiedzUsuń