Chrupiące faworki z licznymi bąblami. Takie faworki serwuje nasza babcia. Są wyśmienite.
Uwielbiamy faworki naszej babuni. Dziś pomagamy babci w kuchni - bo nie ma to jak wspólne kucharzenie😉- i dzielimy się sprawdzonym przepisem na pyszny smakołyk.
Składniki (wyszło nam ok. 80 sztuk):
- 2 czubate szklanki mąki
- 0,5 szklanki jasnego piwa - to właśnie dzięki niemu powstają liczne bąble😉
- 4 żółtka
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia (u nas olej)
- cukier puder do posypania gotowych faworków
Pojemność mojej szklanki to 250 ml.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy żółtka, masło i szczyptę soli. Całość siekamy nożem i powoli wlewamy piwo. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie kleiło się do dłoni dosypujemy niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kule i wybijamy (uderzamy) wałkiem ok. 5 minut - faworki będą kruche i delikatne. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na ok 0,5 h. Następnie ciasto wybijamy ponownie jeszcze chwilkę (ok. 3 min) i rozwałkowujemy je bardzo cienko. Z ciasta wycinamy prostokąty (ok. 4x10 cm) lub równoległoboki. Każdy prostokąt po środku nacinamy, przekładamy jeden koniec przez otwór i formułujemy faworki.
Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodajemy żółtka, masło i szczyptę soli. Całość siekamy nożem i powoli wlewamy piwo. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie kleiło się do dłoni dosypujemy niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kule i wybijamy (uderzamy) wałkiem ok. 5 minut - faworki będą kruche i delikatne. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na ok 0,5 h. Następnie ciasto wybijamy ponownie jeszcze chwilkę (ok. 3 min) i rozwałkowujemy je bardzo cienko. Z ciasta wycinamy prostokąty (ok. 4x10 cm) lub równoległoboki. Każdy prostokąt po środku nacinamy, przekładamy jeden koniec przez otwór i formułujemy faworki.
Robiłam z tego przepisu, wyszły chrupiące i pyszne, polecam...
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu, mega smaczne. Ja również polecam przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują. Pozdrawiam.
UsuńNa bazie piwa można zrobić również neutralne smakowo kruche ciasto - zarówno np. na całuski czy rogaliki orzechowe jak i paszteciki do czystych zup. Wystarczy szybko zagnieść ciasto w proporcji 2 / 1 / 0,5 (2 szklanki mąki, kostka masła i pół szklanki piwa). Jeśli masło wcześniej zamrozimy i zetrzemy na wiórki, ciasto po upieczeniu będzie się listkowało jak francuskie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńPrzepysznie się prezentują, będziemy robić. Dziękujemy za przepis.
OdpowiedzUsuńProszę. Pozdrawiam.
Usuń