Faworki z bąblami - smakołyk naszej babuni


Chrupiące faworki z licznymi bąblami. Takie faworki serwuje nasza babcia. Są wyśmienite.


Uwielbiamy faworki naszej babuni. Dziś pomagamy babci w kuchni - bo nie ma to jak wspólne kucharzenie😉- i dzielimy się sprawdzonym przepisem na pyszny smakołyk.

Składniki (wyszło nam ok. 80 sztuk):
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 0,5 szklanki jasnego piwa - to właśnie dzięki niemu powstają liczne bąble😉
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia (u nas olej)
  • cukier puder do posypania gotowych faworków
Pojemność mojej szklanki to 250 ml.



Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodajemy żółtka, masło i szczyptę soli. Całość siekamy nożem i powoli wlewamy piwo. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie kleiło się do dłoni dosypujemy niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kule i wybijamy (uderzamy) wałkiem ok. 5 minut - faworki będą kruche i delikatne. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na ok 0,5 h. Następnie ciasto wybijamy ponownie jeszcze chwilkę (ok. 3 min) i rozwałkowujemy je bardzo cienko. Z ciasta wycinamy prostokąty (ok. 4x10 cm) lub równoległoboki. Każdy prostokąt po środku nacinamy, przekładamy jeden koniec przez otwór i formułujemy faworki.




Uformowane faworki wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu i smażymy z obu stron na złoty kolor.





Usmażone faworki odsączamy na ręczniku papierowym. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.






Życzymy smacznego!



3 komentarze:

  1. Robiłam z tego przepisu, wyszły chrupiące i pyszne, polecam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Skorzystałam z przepisu, mega smaczne. Ja również polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń