Szybkie rogaliki z 3 składników


Szybkie i proste w wykonaniu rogaliki. Wychodzą pyszne i kruchutkie. Deser na każdą okazję.


Ten przepis sprawdza się u nas, gdy w domu nie ma łakoci, a wciąż słychać: "Mamo, mam ochotę na coś słodkiego...". 😉 
Dziś w kuchni przy zawijaniu rogalików pomaga mi 5-letni Urwis.

Składniki (na 16 rogalików):
  • 250g mąki pszennej
  • 250g zimnego masła*
  • 250g twarogu (półtłusty zmielony np. w maszynce)
dodatkowo:
  • twarda marmolada
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania rogalików
  • cukier puder do posypania gotowych już rogalików
* takie równe proporcje zawsze stosuje nasza babcia, choć masła można dać mniej (ok. 200 g) - rogaliki też wychodzą pyszne



Wykonanie:

Mąkę, zmielony twaróg i masło pokrojone w kostkę przekładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto (ciasto można dosłodzić 1 łyżką cukru pudru - ale ja już tego nie robię). Jeżeli ciasto bardzo klei się do rąk można podsypać odrobinę mąki).




Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 równych trójkątów. U podstawy każdego trójkąta nakładamy nadzienie i zawijamy rogaliki (dobrze sklejamy nadzienie u podstawy tak by nie wypłynęło). Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.





Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Nasze rogaliki piekły się ok. 24 minut.





Gotowe rogaliki:






Rogaliki po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.


Życzymy smacznego !