Jajeczna przekąska z przepisu mamy


Szybka w przygotowaniu przystawka z jajek. Wystarczy tylko kilka prostych składników, by powstała pyszna przekąska.

Moja rodzina uwielbia tak przygotowane jajka. U nas sprawdzają się na co dzień, jak i podczas różnych okazji. W święta to właśnie te jajka jako pierwsze znikają ze stołu. Polecam - pysznie i prosto!

Składniki:
  • ok. 6 jajek ugotowanych na twardo
sos:
  • 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • 2 duże kiszone ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: drobno posiekany szczypiorek do dekoracji




Wykonanie:
Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek i kroimy na dwie połówki.
Sos: Majonez mieszamy z wodą z ogórków i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dosypujemy pokrojone w drobną kostkę ogórki. Całość mieszamy.




Na salaterkę wykładamy przygotowany sos, a następnie połówki jajek. Jajka dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną całość można schłodzić w lodówce. U nas z jajka powstał też kogucik przygotowany przez córcię 😉.




Przekąska gotowa:



Życzymy smacznego !


3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ta przekąska, a kogucik jest uroczy. Przepis wykorzystam na święta, dziękuję....

    OdpowiedzUsuń
  2. nie tylko wygląda! smakuje super - jednak ogórek robi swoje, rodzinka zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń