Chrupiący chleb z ziarnami z przepisu babci


Prosty domowy chleb, który nie wymaga dużych nakładów pracy. Bo nie ma nic pyszniejszego od kromeczki takiego świeżo upieczonego chlebka.
Jest bardzo prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. W przygotowaniu chleba pomaga mi 6-letnia córcia - nie ma to jak wspólne kucharzenie 😉😊.

Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
  • 1/2 łyżki soli
  • ziarna: u mnie m.in. garść ziaren słonecznika, garść płatków owsianych, garść pestek dyni, 1 łyżka czarnuszki, mak do posypania chleba, można dodać siemię lniane, sezam, itp.



Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna - całość mieszamy.
Do drugiej miski wlewamy letnią wodę, wkruszamy drożdże, dodajemy miód - całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy oliwę - całość wlewamy do miski z mąką i ziarnami. Dłonią zagniatamy ciasto - ciasto jest dość gęste. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-1,5h). Gdy ciasto już ładnie urośnie przekładamy je na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i formułujemy wałek ( u mnie o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 12 cm). Uformowany bochenek przekładamy do formy podsypanej mąką.
 

Wierzch ciasta skrapiamy wodą i posypujemy makiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 min. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C (opcja góra-dół bez termoobiegu). Nasz chleb piekł się ok 45 min.




Chleb po wyjęciu z piekarnika.


Upieczony chleb studzimy na kratce.





Chleb po rozkrojeniu.




Życzymy smacznego!