Przepyszne placki z truskawkami


Są naprawdę przepyszne i delikatne. Aby je usmażyć, wystarczy tylko kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu.

U nas zawsze jest bitwa o te owocowe placuszki😊😁 - tak wszystkim smakują. Polecam zrobić - zwłaszcza w sezonie na truskawki. Pychotka. Kilka chwil i mamy pyszny posiłek.

Składniki (wyszło mi ok. 20 placuszków):
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka (o dzielnie żółtka i białko)
  • ok. 3 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300g drobnych truskawek
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania




Przygotowanie:
Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy żółtka, mąkę, cukier i sól. Całość miksujemy na gładkie ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę - pianę należy połączyć z ciastem delikatnie mieszając łyżką. Ciasto odstawiamy na ok. 15 min.
 



Następnie dodajemy truskawki (umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki). Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do ładnego zarumienienia. Ja nakładam ciasto łyżką. Około 2 łyżki na jednego placuszka. po usmażeniu placuszki układam na ręczniku papierowym.





Gotowe placuszki. 


Placuszki oprószam cukrem pudrem.







Życzymy smacznego!