Buraczki z czosnkiem do słoików


U nas takie buraczki na zimę muszą być obowiązkowo.

Takie buraczki to bardzo smaczna bomba witaminowa! U nas sprawdzają się przede wszystkim jako szybki dodatek do drugiego dania, jak i na kanapki jako pyszny dodatek do wędlin i mięs - uwielbiamy.

Składniki:
  • buraczki (dowolna ilość - u mnie ok. 2 kg)
  • czosnek (do smaku, u mnie 4 ząbki )
  • sok z 1,5 cytryny
  • cukier, pieprz, sól do smaku



Wykonanie:
Buraczki oczyszczamy i gotujemy ze skórką do miękkości. Następnie studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Buraczki doprawiamy do smaku czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem (doprawiamy tak jak lubimy).




Całość mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok 15 - 20 minut, wyjmujemy z wody i odwracamy do góry dnem.





Gotowe!






Życzymy smacznego!