Bitki w sosie własnym


Dla mnie to jedna z najlepszych propozycji na pyszny obiad z jednej patelni.

Bardzo smaczne danie obiadowe. Mięso wychodzi delikatne i soczyste, u nas wszystkim domownikom bardzo smakuje. Taki obiad jest łatwy do przygotowania i tak naprawę robi się w zasadzie sam - od czasu do czasu wystarczy zamieszać 😉.



Składniki:
  • ok. 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: słodka papryka, 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, szczypta kurkumy (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia




Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Seler obieramy, można pokroić na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku obieramy.

Szynkę kroimy w plasterki (można pokroić w cienkie plasterki, u mnie trochę grubsze, mięso można też delikatnie rozbić ). Plastry mięsa oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (najlepiej w głębokiej patelni) z obu stron na złoty kolor. Mięso przekładamy na talerz.




Na tej samej patelni podsmażamy warzywa (najpierw smażę cebulę i czosnek, po chwili dorzucam resztę). Po chwili do warzyw dorzucamy bitki. Całość zalewamy ciepłą wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu (u mnie trochę ponad godzinę). Kontroluję mięso czy jest już miękkie i czy zbytnio nie przywiera ( w razie potrzeby dolewam trochę wody). Pod koniec duszenia - sos doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, opcjonalnie kurkumą i słodką papryką).





Ja zazwyczaj podaję z ziemniakami i ogórkami (np. kiszonym).


Życzymy smacznego!



1 komentarz: