Grillowa - sałatka świetna do grilla


Super prosta i szybka sałatka, tak jak lubię! Bardzo często podaję ją do dań z grilla czy na imprezach.

U nas do mięs z grilla super sprawdzają się sałatki z drobnym makaronem, zwłaszcza tym w kształcie ryżu. Polecam każdemu- jestem pewna, że i Wam posmakuje.




Składniki:
  • ok. 120 g makaronu drobnego - u mnie makaron w kształcie ryżu
  • 1 świeży ogórek (ok. 200g)
  • 5 - 6 małych ogórków kiszonych (mogą być też konserwowe, wówczas do sałatki można wycisnąć trochę soku z cytryny)
  • 100 g sera żółtego
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • garść szczypiorku
sos:
2 łyżki majonezu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku (u mnie al dente). Po ugotowaniu makaron odcedzamy i studzimy (ja zalewam go zimną wodą i czekam chwilę aż będzie chłodny, następnie przelewam przez sito i zostawiam aż woda ścieknie).
Świeży ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Szczypiorek drobno siekamy.
Składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.




Przygotowujemy sos: Wszystkie składniki na sos przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany przekładamy do sałatki i dokładnie mieszamy.




Gotowe. Sałatkę można udekorować dodatkowo odrobiną posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.



Życzymy smacznego!