Surówka idealna do obiadu i potraw z grilla


Niezwykle szybka i z kilku prostych składników. Dla nas pychotka.

Ta surówka na stałe gości w mojej kuchni. Szybko się ją robi i wszystkim nam smakuje. Bo jak dla mnie surówka do obiadu czy grilla musi być 😉.



Składniki:
  • mała kapusta pekińska
  • biała cześć pora
  • 1 ogórek
  • koperek
sos:
  • 3 kopiaste łyżeczki jogurtu lub śmietany
  • 1,5 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • pieprz i sól



Przygotowanie:
Liście kapusty przecinamy wzdłuż, a następnie kroimy w paski. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na 4 części i cienko kroimy na paseczki (przed dodaniem do sałatki pora można sparzyć wrzątkiem). Ogórka obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż na 4 części i kroimy na cienkie ćwierć plasterki. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy.





Przygotowujemy sos: wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Sos dodajemy do sałatki. Całość dokładnie mieszamy.
Surówkę można urozmaicić dodając kukurydzę, czerwoną paprykę czy pomidorki koktajlowe.




Gotowe!




Życzymy smacznego!