Ciasto Michałek z przepisu mamy


Tym ciastem poczęstowała nas ostatnio mama, ależ wszystkim smakowało.

Ciasto niesamowicie smaczne. U nas chyba najlepsze ciasto w czasie świąt, a konkurencja była duża😉. Jednocześnie bardzo proste do przygotowania ciasto i bardzo podzielne - przepis na dużą formą o wymiarach: 25x36 cm.



Składniki:
biszkopt:
  • 7 jajek
  • ok. 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem michałkowy:
  • 250 g czekoladowych cukierków michałków
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody)
warstwa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix
dodatkowo:
  • dżem wiśniowy (250 g)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • wiśniówka do nasączenia lub herbatka owocowa


Przygotowanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier i nadal porządnie miksujemy. Potem dodajemy żółtka, a następnie miksując już na najniższych obrotach (lub mieszając łyżką) partiami dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekę z opcją góra-dół bez termoobiegu). Mój biszkopt piekł się ok. 40 min. Przestudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa blaty.





Krem michałkowy:
Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do śmietanki (wyciągniętej z lodówki) dodajemy serek mascarpone i miksujemy na sztywny krem. Pod koniec miksowania dodajemy cukier. Następnie wlewamy rozpuszczoną, zimną kawę - delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy starte cukierki i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy.


Warstwa śmietankowa:
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fix.



Złożenie ciasta:
Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniówką (lub herbatką owocową). Następnie wykładamy dżem wiśniowy, a na niego rozsmarowujemy krem michałkowy. Ciasto przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy ubitą śmietanką i ozdabiamy startą czekoladą (można dodatkowo posypać rozdrobionymi cukierkami).





Ciasto wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Ciasto po przekrojeniu - my je uwielbiamy 😋.




Życzymy smacznego!



12 komentarzy:

  1. Upiekłam, wszystkim bardzo smakował, przepis zapisany w zeszycie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Czy można biszkopt nasączyć sokiem z cytryny ? I czym zastąpić sypką czekoladę na górze? :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można nasączyć sokiem z cytryny. Wierz posypać np. pokruszonymi Michałkami (ale gorzka czekolada i dżem wiśniowy przełamują słodkość ciasta). Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Witam, jakie to mają być dokładnie Michałki? w sklepie jest tego dużo :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy śmietanka na krem Michałkowy ma być schłodzona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej śmietanka wyciągnięta prosto z lodówki (dobrze schłodzona).

      Usuń