Truskawkowe placuszki inaczej


Te placuszki wymiatają! Moja córka (i nie tylko😉) wcina z wielkim apetytem.

Jak ostatnio zrobiłam te placuszki znikały tak szybko, że nie nadążałam ze smażeniem 😁 .... Dla nas to smak lata 🙂 i przede wszystkim szybki, syty posiłek, który wszyscy zajadają ze smakiem i jeszcze proszą o dokładkę.




Składniki (na ok. 20 placuszków):
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 2 średnie banany
  • 8 kopiastych łyżek mąki pszennej
  • truskawki - u mnie ok. 16 truskawek średniej wielkości
  • dodatkowo - olej do smażenia i cukier puder do posypania placuszków




Przygotowanie:
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Banana obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Do banana dodajemy pokruszony twaróg, jajka, mleko - całość mieszamy łyżką na papkę. Następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy łyżką (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać mąkę, zależy od ). Na koniec do ciasta dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy.




Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, porcję ciasta nakładamy łyżką (u mnie ok. 2 łyżki na jednego placka). Smażymy najpier z jednej strony, gdy się zarumieni, przewracamy na druga stronę, dociskamy szpatułką do patelni i smażymy na średnim ogniu do ładnego zarumienienia.




Placuszki gotowe😋.



Życzymy smacznego!