Szybki obiad na upały


Taki obiad w sezonie na fasolkę przygotowuję bardzo często. Szybko i przepysznie.

Danie jest łatwe do przygotowania, a przy tym przepyszne. Na upały idealne, bo szybkie i zadowla też mięsożerców😉. U nas sprawdza się jako samodzielne danie, ale można podawać je też z mizerią i ziemniaczkami. Naprawdę pychotka.



Składniki:
  • 800 g fasolki szparagowej (można dać więcej, u mnie żółta, może być mix - zielona i żółta)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów krojonych bez skórki - może być przecier pomidorowy
  • ser żółty starty
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona (mozna dać chili), zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia




Przygotowanie:
Fasolkę oczyszczamy, przycinamy końcówki (jeśli fasolka jest bardzo długa można ją pokroić na mniejsze kawałki) i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy.




Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę. Do zeszkolnej cebuli dodajemy czosnek, a następnie mięso. Przyprawiamy: solą, pieprzem, ziołami, papryką. Smażymy na średniu ogniu, często mieszając. Gdy woda odparuje dokładamy pomidory, dokładnie mieszamy i chwilę dusimy po przykryciem. Na koniec dospujemy sporą garść drobno posiekanej natki pietruszki, a po chwili ugotowaną fasolkę. Dokładnie mieszamy. 




Gotowe.


Danie przed podaniem można posypać startym serem żółtym.



Życzymy smacznego!


12 komentarzy:

  1. Uwielbiam fasolkę, więc coś dla mnie!
    Fajny pomysł na upały, gdy nie chce się stać długo w kuchni i pichcić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. P.S.
      no i wygląda super!

      Usuń
    2. Proszę spróbować 😋. My bardzo lubimy taki obiad. 😊.

      Usuń
    3. Fasolka z mięskiem mielonym i przyprawami jest przepyszna robię to danie raz w tyg,, bo bardzo wszystkim smakuje

      Usuń
  2. Bardzo dobre , szybko e danie, polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. potrawa super.zrobie dzis.tylko te zdjęcia grzybicy obok smakowitości

    OdpowiedzUsuń
  4. A mrożona się sprawdzi?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, w sezonie letnim robię dość często, polecam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam zamiast ziemniaczków i mizerii zrobić to z makaronem tagiatelle, przepyszne 😋

    OdpowiedzUsuń