Mój popisowy jogurtowiec


To ciasto zawsze zachwyca moich gości. Przepyszne i bardzo efektowne, a nie wymaga wiele pracy.

Jedno z naszych ulubionych letnich (i nie tylko) ciast. Niezwykle delikatne i lekkie. Bardzo proste do przygotowania. Można je wykonać również w wersji bez pieczenia. Dno tortownicy wystarczy wyłożyć herbatnikami lub gotowymi biszkopcikami. Serdecznie polecam to ciasto.


Składniki:
biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa:
  • 2 jogurty typu greckiego (każdy po 400 g)
  • 2 galaretki owocowe - u mnie pomarańczowe
  • brzoskwinie z puszki
  • 1 szklanka soku z brzoskwiń (szklanka o poj. 250 ml)
dodatkowo:
  • 3-4 łyżki dżemu
  • owoce do dekoracji - u mnie borówki, truskawki, brzoskwinie
Forma: u mnie tortownica kwadratowa o wymiarach: 24 cm x 24 cm




Przygotowanie:
Biszkopt: Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie, nadal miksując stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana bedzie już lśniąca dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Na koniec dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mąkę należy wmieszać łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy do suchego patyczka. Mój biszkopt piekł się ok. 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.




Masa: Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącego soku z brzoskwiń i odstawiamy do schłodzenia.
Jogurt ubijamy, dodajemy zblendowane brzoskwinie (dwie odkładamy do dekoracji ciasta) - miskujemy razem. Następnie dolewamy ostudzone galaretki (ale nie tężejące) - miskujemy krótko do połączenia. Masę odkładamy na ok. 30-40 min do lodówki, aby trochę stężała.




Złożenie ciasta: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopt. Biszkopt smarujemy deliktanie dżemem. Na to wykładamy teżęjącą masę jogurtową. Dekorujemy owocami wg własnego uznania. Ciasto wstawiamy do lodówki (ja wstawiam na całą noc).




Gotowe.


Ciasto po rozkrojeniu:



Życzymy smacznego!