Ciasto malinowy całus


Ciasto jest rewelacyjne, przepyszne, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. No i nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, bo wyjdzie każdemu 😉.

Nasze ulubione połączenie. W wersji malinowej z galaretką - moi bliscy uwielbiają, mmm...😋. Ciasto można oczywiście modyfikować z innymi owocami i również smakuje wyśmienicie, ale ta wersja szczególnie przypadła nam do gustu.



Składniki (u mnie w temperaturze pokojowej):
Ciasto kakaowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 duże jajka - oddzielnie białka i żółtka
  • 125 g masła 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500 g mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • ok. 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 65 g rozpuszczonego masła (przestygniętego)
  • 2 duże jajka - oddzielnie białka i żółtka
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • maliny świeże
  • 1 galaretka (u mnie malinowa)
Wymiary formy: 20cm x 24 cm




Przygotowanie:
Ciasto kakaowe: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao (rozpuszczamy, ale nie zagotowujemy), odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i pianę delikatnie łączymy z ciastem.




Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło. Miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę delikatnie łączymy z masą serową za pomocą łyżki.




Złożenie ciasta: Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kakaowe, na nie wylewamy masę serową (można ją delikatnie wcisnąć łyżką w ciemne ciasto wówczas powstaną fale/wzorki). Na masę serową wykładamy ciasno osuszone maliny (patrz zdj. poniżej). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C z opcją góra - dół bez termoobiegu. Nasze ciasto piekło się ok. 50 min (ale to zależy od piekarnika). Upieczone ciasto pozostawiam chwilę w otwartym piekarniku, a następnie wyjmuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia.




Wykończenie ciasta: Galaretkę przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy ciasto dobrze wystygnie, lekko tężejącą galaretkę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki, aż galaretka całkowicie zgęstnieje.

Ciasto po rozkrojeniu.



Życzymy smacznego!



22 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie zrobię na niedzielę do kawki . Dziękuję za prosty przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie robię. Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Robilam warto pszepyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie, Wymiary formy: 20cm x 24 cm. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  5. Szklanka mąki o jakiej pojemności?200 czy 250 ml?

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile malin 125 g wystarczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję tyle malin ile zmieści się na blaszce 🙂 - maliny układam ciasno jedna obok drugiej. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Kradnę przepis. Wygląda przepysznie. Malinową chmurkę zastąpię teraz tym ciastem. Lubię nowości.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja właśnie dzisiaj zrobiłam ciasto bardzo smaczne dziękuję za super przepis pozdrawiam ♥️

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto rewelka. Ja zrobiłam z jagodami i galaretką jagodową. Pycha. Dziękuję za przepis i polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ciasto może być bez kakao

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, ale takie połączenie ciasto kakaowe, ser i owoce jest naprawdę bardzo smaczne. 😋

      Usuń
  11. Czy można zrobić z gruszkami ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy można zrobić z mrożonymi malinami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z mrożonymi, proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.🤗

      Usuń