Ciasto malinowy całus


Ciasto jest rewelacyjne, przepyszne, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. No i nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, bo wyjdzie każdemu 😉.

Nasze ulubione połączenie. W wersji malinowej z galaretką - moi bliscy uwielbiają, mmm...😋. Ciasto można oczywiście modyfikować z innymi owocami i również smakuje wyśmienicie, ale ta wersja szczególnie przypadła nam do gustu.



Składniki (u mnie w temperaturze pokojowej):
Ciasto kakaowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 duże jajka - oddzielnie białka i żółtka
  • 125 g masła 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500 g mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
  • ok. 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 65 g rozpuszczonego masła (przestygniętego)
  • 2 duże jajka - oddzielnie białka i żółtka
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • maliny świeże
  • 1 galaretka (u mnie malinowa)
Wymiary formy: 20cm x 24 cm




Przygotowanie:
Ciasto kakaowe: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao (rozpuszczamy, ale nie zagotowujemy), odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i pianę delikatnie łączymy z ciastem.




Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło. Miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę delikatnie łączymy z masą serową za pomocą łyżki.




Złożenie ciasta: Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kakaowe, na nie wylewamy masę serową (można ją delikatnie wcisnąć łyżką w ciemne ciasto wówczas powstaną fale/wzorki). Na masę serową wykładamy ciasno osuszone maliny (patrz zdj. poniżej). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C z opcją góra - dół bez termoobiegu. Nasze ciasto piekło się ok. 50 min (ale to zależy od piekarnika). Upieczone ciasto pozostawiam chwilę w otwartym piekarniku, a następnie wyjmuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia.




Wykończenie ciasta: Galaretkę przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. Gdy ciasto dobrze wystygnie, lekko tężejącą galaretkę wykładam na ciasto i wstawiam do lodówki, aż galaretka całkowicie zgęstnieje.

Ciasto po rozkrojeniu.



Życzymy smacznego!



52 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie zrobię na niedzielę do kawki . Dziękuję za prosty przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie robię. Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Robilam warto pszepyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie, Wymiary formy: 20cm x 24 cm. Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  5. Szklanka mąki o jakiej pojemności?200 czy 250 ml?

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile malin 125 g wystarczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję tyle malin ile zmieści się na blaszce 🙂 - maliny układam ciasno jedna obok drugiej. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Kradnę przepis. Wygląda przepysznie. Malinową chmurkę zastąpię teraz tym ciastem. Lubię nowości.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja właśnie dzisiaj zrobiłam ciasto bardzo smaczne dziękuję za super przepis pozdrawiam ♥️

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto rewelka. Ja zrobiłam z jagodami i galaretką jagodową. Pycha. Dziękuję za przepis i polecam

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy ciasto może być bez kakao

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, ale takie połączenie ciasto kakaowe, ser i owoce jest naprawdę bardzo smaczne. 😋

      Usuń
  11. Czy można zrobić z gruszkami ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy można zrobić z mrożonymi malinami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z mrożonymi, proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.🤗

      Usuń
  13. A inne owoce mogą być

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście 🙂. Robiłam z borówkami i brzoskwiniami 😉.

      Usuń
    2. Czy ciasto piekła Pani z brzoskwiniami czy brzoskwinie wyłożyła po upieczeniu ciasta? ☺️

      Usuń
    3. Tak piekłam też z brzoskwiniami (np. z puszki). Postępujemy tak jak w przepisie z malinami, a więc na ser wykładamy brzoskiwnie, a potem do piekarnika 😉.

      Usuń
    4. Czy brzoskwinie przed wyłożeniem na ciasto, obsypuje Pani maką ziemniaczana? ☺️☺️

      Usuń
    5. Nie, nie obsypuję, ale dobrze odsączam z zalewy (jeśli brzoskwinie są z puszki).

      Usuń
  14. Piekłam wczoraj , smak super , napewno będzie powtórzone, ale długość pieczenia dłuższa niż w przepisie , moje siedziało bez termoobiegu 1,5h, plus 10min z termoobiegiem

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, jakie proporcje użyć na blache 25x29? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, jakie proporcje na formę 23x40? ☺️Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej podwoiłam bym podane proporcje. U mnie proporcje na małą blaszkę (20cm x 24 cm). Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Tak zrobię ☺️ dziękuję za odpowiedź

      Usuń
  17. A czy mrożone maliny też można dać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z mrożonymi, proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.🤗

      Usuń
  18. Ciasto super🤩 dziękuję za podsunięcie i przepis pychota🥰👌

    OdpowiedzUsuń
  19. Upiekłam i ja mogę polecić jest pyszne 😋

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto jest przepyszne! Już dawno takiego nie jadłam ☺️ dziękuję za przepis ☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo🙂. Smacznego 😋.

      Usuń
    2. Planuję je zrobić tym razem w tortownicy o średnicy 23 cm
      Jakich proporcji powinnam użyć? I czy można to ciasto upiec bez owoców a po upieczeniu położyć np. brzoskwinie i zalać galaretką? Czy ciasto nie będzie bardziej suche, pieczone bez owoców? ☺️

      Usuń
    3. Jeśli chodzi o proporcje to raczej bym tu nic nie zmieniała. Ciasto można upiec od razu z brzoskwiniami (zamiast malin). Brzoskwinie tylko należy odsączyć z zalewy. Po ostygnięciu zalać galaretką ;).

      Usuń
    4. Ciasto bez owoców jest równie pyszne 👍. Pozdrawiam.

      Usuń
    5. właśnie zawsze piekłam z brzoskwiniami, tym razem chciałabym położyć je dopiero po upieczeniu ciasta aby ładniej wyglądały:)
      A co wpływa na wilgotność ciemnej masy? Za pierwszym razem wyszła fajna wilgotna, za drugim sucha a piekłam tyle samo czasu :)) Pytam, bo przepis jest świetny i pozostanie u mnie na długo :))

      Usuń
    6. Jak dla mnie - wychodzi sucha jeśli ciasto jest zbyt długo w piekarniku, za długi czas pieczenia. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  21. Czy może być w tortownicy

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja sprawdzić czy ciasto już jest upieczone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patyczkiem - jeśli ciemne ciasto (dolne) już się nie przykleja - jest ok. Pozdrawiam.

      Usuń