Ciasto jest rewelacyjne, przepyszne, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. No i nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych, bo wyjdzie każdemu 😉.
Nasze ulubione połączenie. W wersji malinowej z galaretką - moi bliscy uwielbiają, mmm...😋. Ciasto można oczywiście modyfikować z innymi owocami i również smakuje wyśmienicie, ale ta wersja szczególnie przypadła nam do gustu.
Składniki (u mnie w temperaturze pokojowej):
Ciasto kakaowe:
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao (rozpuszczamy, ale nie zagotowujemy), odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i pianę delikatnie łączymy z ciastem.
Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło. Miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę delikatnie łączymy z masą serową za pomocą łyżki.
Złożenie ciasta: Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kakaowe, na nie wylewamy masę serową (można ją delikatnie wcisnąć łyżką w ciemne ciasto wówczas powstaną fale/wzorki). Na masę serową wykładamy ciasno osuszone maliny (patrz zdj. poniżej). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C z opcją góra - dół bez termoobiegu. Nasze ciasto piekło się ok. 50 min (ale to zależy od piekarnika). Upieczone ciasto pozostawiam chwilę w otwartym piekarniku, a następnie wyjmuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Nasze ulubione połączenie. W wersji malinowej z galaretką - moi bliscy uwielbiają, mmm...😋. Ciasto można oczywiście modyfikować z innymi owocami i również smakuje wyśmienicie, ale ta wersja szczególnie przypadła nam do gustu.
Składniki (u mnie w temperaturze pokojowej):
Ciasto kakaowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 duże jajka - oddzielnie białka i żółtka
- 125 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 g mielonego twarogu (u mnie z wiaderka)
- ok. 1 szklanka cukru (można dać mniej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 65 g rozpuszczonego masła (przestygniętego)
- 2 duże jajka - oddzielnie białka i żółtka
- szczypta soli
- maliny świeże
- 1 galaretka (u mnie malinowa)
Przygotowanie:
Ciasto kakaowe: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, cukier, wodę i kakao (rozpuszczamy, ale nie zagotowujemy), odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa wystygnie dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i pianę delikatnie łączymy z ciastem.
Masa serowa: Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, mąkę ziemniaczaną i roztopione przestygnięte masło. Miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - pianę delikatnie łączymy z masą serową za pomocą łyżki.
Złożenie ciasta: Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy ciasto kakaowe, na nie wylewamy masę serową (można ją delikatnie wcisnąć łyżką w ciemne ciasto wówczas powstaną fale/wzorki). Na masę serową wykładamy ciasno osuszone maliny (patrz zdj. poniżej). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika - pieczemy w temp. 180st. C z opcją góra - dół bez termoobiegu. Nasze ciasto piekło się ok. 50 min (ale to zależy od piekarnika). Upieczone ciasto pozostawiam chwilę w otwartym piekarniku, a następnie wyjmuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Wygląda smakowicie zrobię na niedzielę do kawki . Dziękuję za prosty przepis
OdpowiedzUsuńProszę 🤗. Pozdrawiam serdecznie😊.
UsuńWłaśnie robię. Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńRobilam warto pszepyszny
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blachy?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, Wymiary formy: 20cm x 24 cm. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńSzklanka mąki o jakiej pojemności?200 czy 250 ml?
OdpowiedzUsuń250 ml
UsuńA ile malin 125 g wystarczy
OdpowiedzUsuńJa daję tyle malin ile zmieści się na blaszce 🙂 - maliny układam ciasno jedna obok drugiej. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńKradnę przepis. Wygląda przepysznie. Malinową chmurkę zastąpię teraz tym ciastem. Lubię nowości.
OdpowiedzUsuń🤗😊😊😊 Serdecznie pozdrawiam.
UsuńJa właśnie dzisiaj zrobiłam ciasto bardzo smaczne dziękuję za super przepis pozdrawiam ♥️
OdpowiedzUsuńSmacznego i pozdrawiam serdecznie 🤗😊♥️.
UsuńCiasto rewelka. Ja zrobiłam z jagodami i galaretką jagodową. Pycha. Dziękuję za przepis i polecam
OdpowiedzUsuń🙂🙂🤗 Pozdrawiam serdecznie .
UsuńCzy ciasto może być bez kakao
OdpowiedzUsuńPewnie tak, ale takie połączenie ciasto kakaowe, ser i owoce jest naprawdę bardzo smaczne. 😋
UsuńCzy można zrobić z gruszkami ?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńCzy można zrobić z mrożonymi malinami?
OdpowiedzUsuńNie robiłam z mrożonymi, proszę próbować. Pozdrawiam serdecznie.🤗
Usuń