Domowy pasztet z dyni


Polecam gorąco ten prosty przepis. Taki pasztet jest pyszny, zdrowy i warto go przygotować, zwłaszcza w sezonie dyniowym.

Do tego przepisu wracam często, bo to doskonałe urozmaicenie dla codziennych posiłków, bardziej mięsnych. Taki pasztet to świetna przystawka, ale u nas doskonale sprawdza się także jako danie obiadowe, polany np. sosem pomidorowym, czosnkowym czy pieczarkowym. Na kanapki też super, polany np. ketchupem😉. Pasztet bardzo dobrze się kroi i nie kruszy się.



Składniki (na jeden pasztet):
  • ok. 400 g dyni (waga po usunięciu pestek i po obraniu ze skórki, u mnie dynia hokkaido)
  • 1 marchewka (ok. 100 g)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 70 g sera żółtego
  • 2 duże jajka
  • 50 g kaszy manny
  • przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej, szczypta kurkumy, odrobina imbiru.

Wymiary formy: u mnie 12cm x 24cm (można użyć mniejszej)




Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Dynię, marchew (obrana) i ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Czosnek przepuszczamy przez praskę.


Do naczynia ze wszystkimi warzywami i startym serem doddajemy jajka i kaszę manną. Doprawiamy - całość dokładnie mieszamy dłonią lub łyżką.





Tak przygotwaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem (dno i krótsze boki wyłożone długim paskiem z papieru do pieczenia). Masę wyrównujemy i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C., opcja góra-dół, bez termoobiegu. Mój pasztet piekł się 1 h (ale to zależy od piekarnika). Pasztet po upieczeniu pozostawiam w foremce aż trochę przestygnie.




Pasztet bez problemu wychodzi z foremki, bardzo dobrze się kroi, nie rozpada się, mimo że jest delikatny w konstystencji.





Życzymy smacznego!