Ciasto Pani Walewska


Przepis z zeszytu mojej mamy. Ciasto pychotka, które u mnie smakuje wszystkim i to bez wyjątku😁.

To ciasto od kiedy pamiętam moja mama zawsze piekła na każdą większość uroczystość. Ciasto wychodzi bardzo pokaźne, wysokie, podzielne, jak dla nas mega pyszne. Jest przy nim trochę pracy, ale naprawdę warto. Dziś pichcimy razem (babcia, mama, córka), a to efekt naszego wspólnego kucharzenia 😉😁😋.



Składniki:
Ciasto kruche (na 2 placki):
  • 200 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
masa:
  • 4 szklanki mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru lub wedle uznania
  • 2 cukry waniliowe
  • 200 g masła
  • kilka kropel amaretto lub aromat migdałowy
beza (na 2 bezy):
  • 6 białek
  • szypta soli
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • kwaśny dżem z czarnej porzeczki (ok. 450g)
  • płatki migdałowe (ok. 120 g)
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Wymiary formy: 25 cm x 36 cm




Przgotowanie:
Najpierw upieczemy pierwszy blat ciasta złożony z ciasta kruchego posmarowanego dżemem oraz z masy bezowej. Przygotowanie krok po kroku poniżej. 
Ciasto kruche: wszystkie składniki na ciasto kruche wyrabiamy na stolnicy. Ciasto zagniatamy w 2 kule. Jedną odkładamy. Drugą kulę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (dno wyłożone papierem do pieczenia). Ciasto nakłuwamy widelcem (patrz zdj.).
Następnie przygotowujemy połowę masy bezowej: Połowę białek na bezę (a więc 3 białka) ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie małymi porcjami dodajemy połowę porcji cukru. Na koniec wsypujemy pół łyżki mąki ziemniaczanej, całość delikatnie mieszamy już łyżką.
Przygotowanie do pieczenia (złożenie): Ciasto kruche (ponakłuwane widelcem) smarujemy połową dżemu, a na dżem wykładamy masę bezową (przygotowaną z 3 białek), którą posypujemy połową płatków migdałowych. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C, obcja góra-dół bez termoobiegu (u mnie całość piekła się ok. 35 min). Aby płatki migdałowe za bardzo się nie przypaliły można je przykryż papierem do pieczenia. Wszystkie etapy na zdj. poniżej.




Czynności ponownie powtarzamy, a więc pieczemy taki sam drugi blat złożony z ciasta kruchego, dżemu, masy bezowej z płatkami migdałów. Tutaj u mnie na zdj. 2 upieczone już blaty.


Gotowe, wystudzone blaty przekładamy masą kremową: dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Pozstałą część mleka miksujemy z żółtkami i mąką - zawiesinę wlewamy do gotującego się mleka z cukrami. Całość ponownie zagotowujemy. Powstały budyń odkładamy do wystudzenia. Masło ucieramy (miksujemy) na puch. Stopniowo doddajemy zimny budyń, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy aromat, masa gotowa.




Ciasto po przełożeniu masą tak się prezentuje.





Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy. Blaty zaraz po upieczeniu są kruche, ale z czasem miękną. Ciasto jest najlepsze następnego dnia.




Życzymy smacznego!


3 komentarze:

  1. Przepyszne ciasto, polecam....

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłem z tego przepisu, ciasto wszystkim posmakowało i prosili o przepis....

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam, ale apetyczne ciacho, pieczemy....

    OdpowiedzUsuń