Kotleciki po francusku


Przepyszne!!! Zjadane za każdym razem z wielkim apetytem przez całą moją rodzinkę.

Kotleciki drobiowe inaczej niż zazwyczaj. Mięcutkie, soczyste, proste, a takie pyszne.



Składniki:
  • 0,5 kg filetów z piersi kurczaka
  • 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
  • 2 duże jajka
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka musztardy francuskiej
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, odrobina papryki ostrej (mielonej)
  • olej do smażenia



Przygotowanie:
Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, mąkę i musztardę. Całość dokłanie łączymy przy pomocy rózgi. Do ciasta dodajemy pokrojone w drobną kostkę mięso oraz drobno pokrojony szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na ok. 5 min.




Kotleciki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu (ciasto nakładam łyżką, ok. 2 łyżki na jednego kotlecika). Smażymy z obu stron na rumiano.


Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy. 




Gotowe. Życzymy smacznego! Super smakują w towrzystwie warzyw/surówki. Można podawać z pieczywem, ziemniakami, ryżem czy kaszą - jak kto woli.




2 komentarze: