Wiosenny garnek z klopsikami


To jest obiad - trudno mu się oprzeć! Prosto, w jednym garnku i mega smacznie.

Klopsiki duszone w młodej kapuście. Ten wiosenny obiad wychodzi przepyszny i znika naprawdę w kilka minut😁. Gdy tylko zrobię ten obiad, wszyscy proszą o dokładkę i mówią, że pycha (aż miło popatrzeć i słyszeć 😉😁). Proste dodatki i proste wykonanie - polecam wszystkim spróbować tego dania!



Składniki:
klopsiki
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1-2 łyżki kaszy manny
  • przyprawy: słodka papryka mielona, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia, olej do smażenia
dodatkowo:
  • średniej wielkości główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pęczek świeżego koperku
  • przyprawy: 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz
  • 3/4 szklanki bulionu lub wody




Przygotowanie:
Do zmielonego mięsa dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę manną i wbijamy jajko. Mięso doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dłonią na jednolitą masę. Mięso zostawiamy na ok. 15 minut, aby smaki się wymieszały. Następnie z mięsa formułujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące. Na patelni (najlepiej głębokiej) rozgrzewamy porcję oleju i podsmażamy pulpety z każdej strony na rumiano. Klopsy zdejmujemy z patelni.




Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i poszatkowaną kapustę (może być dość grubo poszatkowana). Doprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalewamy około 3/4 szklanki wody lub bulionu i dusimy chwilę pod przykryciem. Po chwili próbujemy i doprawiamy jeszcze w razie konieczności. Na patelnię przekładamy wcześniej podsmażone klopsiki i danie ponownie dusimy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek i delikatnie mieszamy.




Takie danie najlepiej nam smakuje z gotowanymi młodymi ziemniaczkami, ale i ze świeżym pieczywem też jest super.





Życzymy smacznego!