Chrupiąca, owocowa pokusa to ciasto, które moi bliscy uwielbiają i co najfajniejsze jest bez pieczenia! Łatwy przepis z zapisków mojej mamy. Ciasto robimy od lat, więc jest przetestowane i zawsze wszystkim smakuje.
Składniki:
masa ciemna:
- 20 dag herbatników
- 35 dag nutelli
masa śmietankowa:
Przygotowanie:
Masa ciemna: Nutellę podgrzewamy i mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami.
Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy, stopniowo dodając cukier puder, serek mascarpone i na końcu rozpuszczoną żelatynę.
Masa brzoskwiniowa: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i dodajemy zmiksowane owoce, odstawiamy do lodówki, by zaczęło tężeć.
Masa wiśniowa: Dżem miksujemy i dodajemy żelatynę. Mieszamy i wolno podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Złożenie ciasta: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kolejno: jedną warstwę biszkoptów okrągłych, kupkami rozkładamy masę ciemną, następnie wykładamy tężejącą masę śmietankową, druga warstwa biszkoptów okrągłych, masa brzoskwiniowa (wcześniej wkładam do lodówki aż trochę stężeje), a na koniec tężejąca masa wiśniowa. Ważne jest to aby poszczególne warstwy trochę stężały, aby od razu wszyskiego nie wlewać do formy, bo warstwy się zmieszają.
Zdjęcia z przygotowań:
Na górę wykładamy tężejącą masę wiśniową. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Poniżej na zdjęciach ciasto wyciągnięte już z formy, jak i po rozkrojeniu.
- 1/2 l śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
- 25 dag serka mascarpone
- 4 łyżeczki żelatyny
- cukier puder do smaku
- 3 galaretki brzoskwiniowe
- 1/2 l zmiksowanych brzoskwiń z puszki
- 1/2 l wody
- 1 słoik dżemu wiśniowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- biszkopty okrągłe do wyłożenia dwóch warstw blaszki
Przygotowanie:
Masa ciemna: Nutellę podgrzewamy i mieszamy z drobno pokruszonymi herbatnikami.
Masa śmietankowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy, stopniowo dodając cukier puder, serek mascarpone i na końcu rozpuszczoną żelatynę.
Masa brzoskwiniowa: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i dodajemy zmiksowane owoce, odstawiamy do lodówki, by zaczęło tężeć.
Masa wiśniowa: Dżem miksujemy i dodajemy żelatynę. Mieszamy i wolno podgrzewamy do rozpuszczenia się żelatyny.
Złożenie ciasta: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy kolejno: jedną warstwę biszkoptów okrągłych, kupkami rozkładamy masę ciemną, następnie wykładamy tężejącą masę śmietankową, druga warstwa biszkoptów okrągłych, masa brzoskwiniowa (wcześniej wkładam do lodówki aż trochę stężeje), a na koniec tężejąca masa wiśniowa. Ważne jest to aby poszczególne warstwy trochę stężały, aby od razu wszyskiego nie wlewać do formy, bo warstwy się zmieszają.
Zdjęcia z przygotowań:
Na górę wykładamy tężejącą masę wiśniową. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. Poniżej na zdjęciach ciasto wyciągnięte już z formy, jak i po rozkrojeniu.
Życzymy smacznego!
Super przepis na lato, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, pyszne. Pozdrawiam ♥️
UsuńKosztowałam, jest bardzo dobry, polecam przepis
OdpowiedzUsuń